Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidigare länsmuseichef Jan Raihle har avlidit

Tidigare länsmuseichef Jan Raihle har avlidit, 70 år gammal. Han växte upp i Helsingborg och Sveg, och arbetade under många år i Östersund. Till Falun kom Jan Raihle 1993, och var under 22 år länsmuseichef för Dalarnas museum i Falun.

Annons

Jan Raihle föddes i Stockholm, men växte upp i Helsingborg och flyttade som 12-åring till Sveg med sin familj.

Hans stora intresse för gamla föremål ledde honom 1969 till konstvetenskap, arkeologi och etnologi vid universitetet i Uppsala, de klassiska ämnena för den som ville bli museiman.

1972 fick Jan Raihle sitt första jobb som byggnadsantikvarie på Jämtlands Länsmuseum/Jamtli i Östersund. Efter några år i Stockholm i slutet av 70-talet återvände han till Östersund där han jobbade som länsantikvarie vid Länsstyrelsen under åtta år.

1993 fick han sedan tjänsten som länsmuseichef på Dalarnas museum, där han arbetade resterande del av sitt yrkesliv tills han gick i pension i september 2015.

Jan Raihle har författat och varit medförfattare i ett flertal skrifter och böcker om äldre tiders kultur, bland annat Hagström, Sagan om de världsberömda elgitarrerna från Älvdalen och Medeltida timmerhus i Dalarna.

Utöver arbetet hade Jan Raihle ett stort intresse för musik. Redan i tonåren på 60-talet var han med och bildade ett flertal popband hemma i Sveg, och på senare år även ett retroband i Falun.

Jan Raihle avled hastigt i Grangärde den 25 oktober. Han sörjs närmast av hustrun Sonja, barnen Anna och Erik med respektive.

Jan Raihle.

Annons