Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Huggsexa när Dala-Demokraten besökte Dalarnas bästa regnbågssjö

/
  • Hans Rodas har landat en regnbåge på cirka fyra kilo.
  • Erik Vestli med en röding som också satts i.
  • De kämpande fiskarna syntes tydligt under den klara isen.
  • All fisk fick gå tillbaka under
  • Mormyskor var populära bland fiskekompisarna. Hans Rodas tillverkar sina egna
  • Den här lockade flera regnbågar till hugg.
  • Bibliska scener vid sjön.
  • Hans Rodas sitter på den relativt lilla sjön som kantas av tio slogbodar.
  • Isläget är osäkert vilket gör att säkerheten blir extra viktig.

Inför vinterns pimpelpremiärer har Dala-Demokraten besökt länets bästa regnbågstjärn.
Stensjön kokade av grov, huggvillig fisk.
– Den största regnbåge som har kommit upp här vägde 13,2 kilo, säger Jocke Höglund, vice ordförande i Grycksbo fiskeklubb.

Annons

På höjderna några kilometer sydväst om Grycksbo ligger Stensjön. "Put and take"-tjärnen har blivit vida känd för grova regnbågar med rekordvikter på över tretton kilo.

– Sen är det mycket fisk på sju, åtta, nio kilo som kommer upp så gott som varje år, säger Jocke Höglund.

En titt i fisketävlingen DD-fiskets arkiv visar att det inte finns någon sjö i länet som har lika många toppnoteringar när det gäller regnbåge de senaste åren. Historien om Stensjöns bumlingar går ett decennium tillbaka i tiden.

– För ungefär tio år sedan började vi plantera ut stor avelsfisk och vi märkte att det var enormt populärt. Efter det har vi planterat ut stor regnbåge varje vecka under sommarperioden, säger Höglund.

Dala-Demokraten besökte sjön måndagen innan jul. Några dagars mildväder hade lämnat en spegelblank is täckt av ett tunt vattenlager.

– Isen är omkring elva centimeter och den ena sidan är till och med landlös, säger Jocke Höglund.

Enligt Höglund har de sålt cirka 4 000 dygnskort i år. Många av sjöns stammisar är från Grycksbo men den lockar även fiskare från hela Falun/Borlänge-regionen och resten av landet.

– Det är en väldigt bra gemenskap, alla pratar med alla, hjälper varandra, aldrig nått tjafs.

Den stora ruljansen på fiskekort är en av hemligheterna till varför fiskeklubben kan sätta i så stor fisk. Pengarna från korten ena veckan tags till att köpa fisk till veckan därpå. Eftersom omsättningen är så pass stor finns det möjlighet att sätta in både stor fisk och många mindre fiskar.

– 99 procent av det vi får in på fiskekort går tillbaka till sjön i form av fisk, landgångar, slogbodar och så vidare.

Hur mycket sätter ni ut?

– VI snittar nog ungefär 300 kilo regnbåge per vecka under sommaren.

Medan vi pratar med Jocke Höglund sitter fiskekompisarna Hans Rodas och Erik Vestli vid hålen och Intervjun avbryts ständigt av rop om napp. Under förmiddagen landar de omkring tio fiskar där den största uppskattades till omkring fyra kilo.

– Inför premiären har vi gjort vår största isättning av fisk någonsin. Så det är flera hundra kilo röding och det är flera hundra kilo regnbåge. Sedan har vi planterat in fisk under hela sommaren så det är mycket gammal fisk som går kvar, säger Jocke Höglund.

Om isen kommer hålla till premiären på annandagen är däremot osäkert. På sjöns västra sida där vi höll till under måndagen låg cirka en decimeter kärnis. Men på den östra sidan var det öppet vid stranden.

– Ska du ut och fiska tänk mycket på säkerheten. Vi kommer rapportera istjockleken på vår hemsida. På julafton kommer vi skriva ut vad vi rekommenderar, om vi tycker att det är fiskbart eller inte. säger Jocke Höglund.

LÄS ÄVEN: Öringsfiske i legendariska Storån

LÄS ÄVEN: På jakt efter Gimmens bestar

Mer läsning