Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Svabensverk förenar konsten med naturen

En vandring runt Kolhusudden i Svabensverk är både en natur- och en konstupplevelse.
För fjärde året ordnar byn utställningen Konst i byn på udden.

Annons

Konstnärer och andra, de flesta bosatta i byn, har skapat konsten i samklang med naturen på Kolhusudden.

Det är en infallsrik utställning som möter på vägen runt den vackra och fridfulla udden. Vissa verk lyser i ögonen, andra kräver uppmärksamhet för att se.

Återkommande är ett ansikte av kvistar, bark och mossa som tittar fram från trädstammarna.

- Green man dyker just nu upp på många platser som tecken på att människan måste komma tillbaks till naturen, säger konstnären Marianne Ling.

Ansiktena föreställer en figur som kallas Green man och som konstnären Marianne Ling har initierat i Svabensverk. Green man är medeltida symbol som även förekommer i vissa kyrkor.

- Green man återkommer i många kulturer. Det är en symbol som visar människans beroende av och förening med naturen. En del tror att det är en keltisk symbol. Jung (schweizisk psykolog samtida med Freud, red:s anmärkning) tror att det är en symbol för människans kollektiva undermedvetna, säger Mariann Ling.

- Green man dyker just nu upp på många olika platser som ett tecken på att människan måste komma tillbaks till naturen.

Marianne Ling har även gjort en specialutställning om Green man med bilder och text och som visas i Pannkakshuset i Svabensverk.

En rotvälta inspirerade Göran Hagman att såga till jättekräftan som fått sin plats i vattenbrynet.

Humor saknas inte. Ingen kan undgå att se den svarta jättekräftan som är på väg upp på land. Kräftan är Svabenbon Göran Hagmans bidrag. Han har sågat ut kräftan ur timmer från en 200 år gammal gran som måste fällas i byn. Han ville att något av granen skulle bevaras. Det var rotvältan som först inspirerade till kräftbygget. Han har målat den ganska naturtrogna figuren svart.

I år bjöd arrangörerna in flyktingar från ett asylboende i Alfta att delta. Det har utvecklat utställningen med influenser från andra världsdelar.

Biniam Asgedom och Selama Tesfalu vid kamelen som de byggt av naturens material.

Det mest iögonenfallande exemplet är den mosstäckta kamelen som står uppställd i en sänka, med huvudet höjt i en karaktäristisk pose. Skaparna heter Selama Tesfu och Biniam Asgedom.

På en tallstam hänger en fint snidad träklocka i kedja med kraftiga länkar, även dessa snidade. Konstnären heter Hasan Hifzy.

Hasan har gått en konstnärlig utbildning i hemlandet Syrien. Han berättar att tanken bakom klockan är att visa vilken betydelse tid får i en flyktings tillvaro med väntan på att få uppehållstillstånd.

Hasan Hifzy snidade en klocka för att visa tidens betydelse i en flyktings väntan på uppehållstillstånd.

Bakom flyktingarnas medverkan står Marga Boustedt som lärde känna dem då hon höll i ett projekt på flyktingboendet.

- Vi ville göra något för flyktingarna och i utställningen förenade vi nytta med nöje. Vi bjöd in tio stycken och fyra har varit med. De bodde och arbetade med oss i fem dagar. Det var så fantastiskt. De unga vuxna männen hittade snabbt varsitt projekt och satte igång, säger Marga Boustedt.

Den fjärde av flyktingarna, Amanuel Kidane, byggde en bikupa av smala trädgrenar så som bikupor ser ut i hans hemland.

Utställningen engagerar hela Svabensverk, berättar deltagarna. Många bybor hjälper också till med att ordna boende, laga mat och koka kaffe, snickra, röja, skaffa sponsorer med mera.

- Det är lika viktigt. Vi är 39 bosatta i byn och 32 hjälper till, säger Hällpetters Maria Bergström.

Konstfrämjandet Gävleborg medverkar i år med en installation och bidrar också med pengar till arrangemanget.

Många händer har virkat de här dekorativa blommorna.

Konst i byn pågår augusti månad ut. Åskådarantalet brukar enligt gästboken ligga kring 800, troligen totalt ett tusental.

- Det är en bra siffra för den här lilla byn på skogen. Vi når en ny publik som inte skulle gå på en konstutställnig i vanliga fall, säger Marga Boustedt.

En älva speglar sig i  vattnet vid Kolhusudden.