Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi borde också ha rätt till bra och säkra vägar”

Annons

Invånarna i Ryggen har i tjugo år klagat på att vägen som går förbi byn är osäker. Efter att Dala-Demokraten rapporterat om vägens dåliga skick förra året gjorde Vägverket en ansträngning och grävde ur dikena kring vägen.
- Nu håller den ju inte måttet längre, den är inte tillräckligt bred, säger Håkan Sahlander, som är ordförande i Ryggenföreningen.

För ett år sedan rapporterade DD om att väg 861 som går förbi Ryggen är osäker för trafikanterna och de som bor i byn. Då grävdes dikena runt vägen ur, vilket gjorde att vägen blev smalare. Ryggenföreningen klagade därför via brev till både Vägverket och kommunen.

Stora vägar först

- Vi fick beskedet att de stora vägarna kommer först och det kan man väl i och för sig förstå, säger Håkan Sahlander. Han är ordförande i Ryggenföreningen och är en av ett femtiotal invånare i Ryggen.

Många stugor

Han säger att det är mycket sommarstugor i området och under sommarmånaderna finns det totalt ungefär 200 hushåll i Ryggen. Föreningen vill att vägen ska göras säkrare, för både trafikanter och de boende runt omkring. Skogsnäringen och de två grustag som finns i närheten gör att det går tung trafik förbi.
- Det är egentligen de trafiksituationer som kan uppstå som är det stora problemet. Varje gång man åker på vägen sitter man och hoppas att det inte ska komma möte. Egentligen är det bäst om det är mörkt för då ser man lamporna, säger Håkan Sahlander.

Många pendlar

De flesta som bor permanent i Ryggen pendlar till jobbet och eftersom det inte går några bussar förbi är de tvungna att åka bil. Eftersom Vägverket har sagt att andra vägar måste fixas före väg 861 vill han att kommunen ska göra påtryckningar.
Men ni har själva valt att bo här ute i skogen. Måste ni inte då acceptera att vägarna inte håller samma klass som i tätbebyggda områden?

Betalar också skatt

- Man kan ju vända på det och säga att vi betalar precis lika mycket i skatt som alla andra. Vi är tvingade att åka bil, därför borde vi också ha rätt till bra och säkra vägar, säger Håkan Sahlander.
Bengt och Carina Broms från Stockholm har sommarhus i Ryggen. De har bott i byn tre månader om året sedan år 1966. De säger att de åker bil ungefär två gånger i veckan.

Tung trafik värst

- Det är värst när man möter den tunga trafik som brukar åka här förbi, då blir det trångt. Det är också svårt att se mötande trafik med alla passagerna som finns här, säger Carina Broms.

LINUS HELLERSTEDT
023-47508
linus.hellerstedt@daladem.se

Mer läsning

Annons