Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Faluns topp 5: Skolor med flest överbetyg

Är du less på att plugga men vill ändå få bra betyg?Välj Mikael Elias Gymnasium, Faluns Praktiska Gymnasium eller Falu Frigymnasium.
DD har undersökt överbetygen på Faluns gymnasieskolor.

Tidigare i år genomförde Dagens Nyheter en stor undersökning av överbetygen på svenska gymnasieskolor. De jämförde hur stor andel av skolornas elever som fick högre kursbetyg än vad resultaten på de nationella proven motiverade.

Faluskolan Mikael Elias Gymnasium toppade listan. På kursen matematik 1c fick över 90 procent av eleverna överbetyg.
Skolans rektor Ted Åkerberg säger att huvudskälet till den stora skillnaden är att eleverna skrev det nationella provet en och en halv månad innan kursen avslutades. Eleverna hade därför inte gått igenom alla moment som provet omfattade.

I år skrev eleverna på samma kurs proven i slutet av kursen och enligt Ted Äkerberg fick endast en elev på den kursen högre kursbetyg än provbetyg.

På en annan matematikkurs fick 80 procent överbetyg, skrev de också proven långt innan kursen avslutades?
– Nej, de skrev det i slutet av kursen.

Varför var det en så hög andel överbetyg på den kursen?
– Nationella prov får inte utgöra hela betyget. Det var många på den kursen som fått F på det nationella provet men E i alla kursproven. Då får man inte F i betyg.

På landets gymnasieskolor är kursbetygen i medeltal högre än betygen på de nationella proven. Ungefär en fjärdedel av eleverna får ett högre betyg än vad de skrivit på provet.
Mikael Elias delade däremot ut klart fler överbetyg än rikssnittet i nästan alla ämnen som rapporterades in till Skolverket vårterminen 2012. På fyra av fem kurser är överbetygen klart högre än medeltalet i riket för kurserna.

Det är inte bara Mikael Elias Gymnasium som sticker ut bland faluskolorna.
Både Falu Frigymnasium och Faluns Praktiska Gymnasium delade ut fler överbetyg än rikssnittet i alla ämnen som rapporterades in till skolverket VT-2012. Båda skolorna har också kurser som hör till de fem kurser där högst andel överbetyg delades ut i Falun.

Erik Jerden

erik.jerden@daladem.se