Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Faluskola ger högst överbetyg

I en mattekurs fick drygt 90 procent av eleverna på Mikael Elias gymnasium i Falun högre betyg än vad deras resultat på nationella prov motiverade.

Dagens Nyheter (DN) har undersökt gymnasie-skolors betygsättning och jämfört det med elevernas resultat på nationella prov.

Undersökningen visar att fristående skolor är generösare med betygen än kommunala skolor.
– Jag är inte förvånad över att man ser ett sånt mönster. Skolor kan konkurrera med andra medel än en bra utbildning, exempelvis genom generös betygsättning, säger skolforskaren Jonas Vlachos till DN.
En av kurserna som undersöktes är matematikkursen A1C. Bland de undersökta skolorna var det Mikael Elias gymnasium i Falun som givit de högsta överbetygen.

92.9 procent av eleverna fick högre kursbetyg än resultat på nationella prov.
På matematikkursen A2C placerar sig Mikael Elias gymnasium på fjärde plats.
80 procent av eleverna på den kursen fick högre betyg än vad de fått i resultat på nationella prov.
Carina Hall, biträdande verksamhetschef på Mikael Elias Gymnasium, skriver i ett pressmeddelande att ”en avgörande faktor till avvikelser mellan prov och betyg var att provet inföll innan eleverna hade läst klart kursen, detta efter dialog med Skolverket.
Eleverna hade således inte hunnit gå igenom alla de moment som proven omfattade, vilket dock fullföljdes efter provtillfällena.”

Erik Jerdén

”Jag är inte förvånad över att man ser ett sånt mönster.”