Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Faluungdomar får egen mentor

Falu kommun in­leder ett samarbete med den ideella organisationen Mentor Sverige. Ungdomar i åldern 13–17 år erbjuds möjlig­heten att delta i ett tolv månader långt mentorprogram.

Programmet syftar till att stärka ungas självkänsla och framtidstro genom en vuxen förebild.

Mentorerna är vanliga vuxna människor som vill engagera sig för en ung person.

– Vi ser att det saknas broar mellan unga och vuxna och att många ungdomar saknar en vuxen att tala med. I mentorprogrammet får man en extra vuxen att prata med och inspireras av. Det får unga att växa och utvecklas, säger Lasse Westin, i Falu kommuns skolförvaltning.

– Vi hoppas att hitta många vuxna runt om i kommunen som vill göra en insats och bli mentorer. Jag har redan fått en del förfrågningar, säger Westin, som arbetar som koordinator för mentorprojektet och ska börja ­rekryteringen snarast.

Mentorprogrammet består av regelbundna träffar mellan en ungdom och vuxen. Fika, plugga och besöka mentorns arbetsplats är vanliga aktiviteter. Men ­huvudfokus är oftast samtalen.

– Allt fler ungdomar vill ha egen mentor och våra undersökningar visar att 87 procent som deltagit i mentorprogrammet upp­lever att det gett en ökad självkänsla, säger Karin Jordås, generalsekreterare på Mentor Sverige.

Under ”Träffa Falun” och ”Granny Goes street” på lördag börjar rekryteringen av mentorer.

– Vi finnns vid kommunens monter för att ta emot frågor och intresseanmälningar, säger Lasse Westin.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se