Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjeliv med Gammellaestadianernas

Hur var det nu- har laestadianer gardinförbud?
DT redde ut myterna under väckelserörelsens sommarmöte.

– Vi anser att barn är guds gåva till oss människor, säger prästen Timo Löppönen. Om det är fallet har gud har minst sagt varit generös med sina gåvor till sommarmötets omkring 650 deltagare.

Det första som möter den som besöker Laestadianernas sammankomst i Mockfjärd är ett hav av små lekande piggelinätare.

Stora familjer hyllas som ideal inom rörelsen. Preventivmedel är inte förbjuda enligt Timo Löppönen, men inte heller förordade; därav de stora familjerna i församlingen. Timos egen familj är inget undantag.

– Jag har sjutton barn. Sju flickor och tio pojkar. Yngsta barnet är åtta och äldsta är 34. Jag har dessutom 24 barnbarn redan, men den skaran kommer troligen att växa, säger han.

Timo Löppönen är ordförande i Sveriges Fridsföreningars Centralorganisation, som anordnar Laestadianska väckelserörelsens sommarmöte. Han stöter ofta på samma frågor om Laestadianismen blad icketroende.

– Det finns inget förbud mot gardiner, blommor i fönstret eller slips, men det stämmer att vi ofta har stora familjer, rabblar han invant.

– Det mesta som folk tror om oss baseras på grenen som kallas Västlaestadianer och är alltså fel. Den grenen vi tillhör kallas Gammellaestadianismen och skiljer sig mycket från Västlaestadianerna trots att vi delar samma ursprung.

Timo berättar att Gammellaestadianister har en strak önskan att leva efter det som enligt deras uppfattning är bibelns budskap och att det inte alltid passar mallen i det moderna samhället. Framför allt familjelivet och avståndstagandet från alkohol och droger framhåller han som avvikande från omgivningen.

Under årets sommarmöte möttes troende från Sverige, Finland, Norge och USA. Timo är glad över resultatet och tacksam mot kommunen för lokalerna på Mockfjärdsskolan.

– Det här har verkligen varit en av höjdpunkterna på hela året för mig, säger han