Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjen Karlevill är KlimatPirater i samarbetsprojektet Medvetna val.

Annons

I dag hålls den internationella kampanjen En Köpfri Dag. Dagen till ära avslutar Nicklas och Susanna Karlevill från Morbygden sitt åttonde uppdrag som Klimatpirater - ett köpstopp som varat två veckor.

Dala-Demokraten möter familjen Karlevill hemma på släktgården Kolarbacken strax utanför Falun. Vi slår oss ner i det gemytliga vardagsrummet medan döttrarna Linn och Tove leker i bakgrunden.
- Det var nog allra mest för barnens skull som vi bestämde oss för att bli Klimatpirater, säger Susanna Karlevill.
- Ja, för att få igång en diskussion kring hur vi konsumerar såg vi det här som en knuff i ryggen, fortsätter Nicklas Karlevill.

Att leva på lager

De senaste veckornas köpstopp är det åttonde av totalt tolv uppdrag som klimatpirat. Familjen började med att skriva en lista över oumbärliga varor som slutade med mejeriprodukter, grönsaker och frukt, toalettpapper och snus.
Ganska snabbt konstaterade makarna att det gick att leva överraskande bra på frysen och skafferiet.
- Fynda i det man har, säger Susanna, vilket jag tycker är en tanke som har dykt upp flera gånger under tiden som pirat. Man har ofta mycket mer än man tror av det mesta.

Vidga vyerna

- Det gäller att vidga vyerna och inse att vara klimatsmart inte bara handlar om att resa mindre och snålare - utan även se över sin konsumtion av mat, kläder, blommor och mycket annat. Ja, och jag är nog mer köpbenägen än Nicklas, skrattar Susanna.

Sparade pengar

Att köpa mindre är såklart positivt för ekonomin - de har uppskattningsvis sparat runt tusenlappen. Det två veckor långa köpstoppet är också det Klimatpirat-uppdrag som väckt flest diskussioner i familjen, eftersom det berört alla.
- Barnen strök frivilligt godiset och jag skar ner på luncherna och började med matlådor, säger Nicklas. Båda tycker att det känns bra att barnen tidigt får med sig ett medvetet tänk.

För upplevelser

Som föräldrar är de inte oroliga inför den stundande julhetsen, en av årets mest köpintensivaperioder.
- Vi kommer att kolla efter saker på Blocket och packa ihop upplevelser. Med barn finns så mycket man kan göra, gå på bio, bowla, åka skidor.
Både Nicklas och Susanna är också mycket positiva till den växande trenden med e-böcker och e-tidningar som man konsumerar på digitala läsplattor.

På andra sätt

Oundvikligen närmar vi oss konsumtion i ett större sammanhang. Som klimatpirat har familjen snabbt märkt att det är lättare och framför allt billigare att konsumera koldioxidkrävande. Att slita ut flera plagg från låglöneländer är billigare än att köpa ett av bättre kvalitet och att flyga är som regel billigare än att åka tåg.
- Att många människor fortfarande förnekar att människan ligger bakom klimatförändringarna känns trist, tycker Susanna. Vi är ju inte mot konsumtionen i sig, men menar att det går att konsumera på andra sätt, att till exempel köpa mer tjänster än varor. Nicklas nickar instämmande:
- Helt klart har de två köpfria veckorna fått oss att ifrågasätta vad som är ett behov - och att tänka efter innan man köper något.
GUSTAF SJÖHOLM
gustaf.sjoholm@daladem.se