Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelse hotar ägare

Än spökar det nedlagda garveriet i Malung. Nu åtalas de senaste ägarna för grova miljöbrott, gamla försyndelser som de ”fick på köpet”, och de riskerar fängelsestraff.

Det är riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Göteborg, som väcker åtal för grovt miljöbrott mot tre familjemedlemmar. De tog över fastigheten efter konkursen för tiotalet år sedan.

När de köpte fastigheten, för att driva handel, så köpte de också byggnader som var förorenade av den mer än 100-åriga garveriverksamheten som drivits.
I lokalerna fanns tonvis och tunnvis med kemikalier och oljor, som lämnats kvar efter tidigare garvning.
När husen senare sanerades tog miljömyndigheterna hand om cirka 30 ton med farligt avfall. Det var exempelvis ammoniak, olika kemikalier, färger och färgrester, glykol, kvicksilver, lösningsmedel, svavelsyra, salpetersyra och spillolja.
Dessutom drygt 20 ton avfall med garvkemikalier, som inte var lika farliga.

Kemikalierna förvarades i olika utrymmen i kärl, tunnor, säckar eller kartonger. En stor del var omärkta och stod huller om buller. Vissa emballage hade vittrat sönder och innehåll hade runnit ut.
Utomhus, fem meter från älven, fanns två gamla transformatorer som innehöll mineralolja med PCB, utan tillräckligt skydd med invallning mot läckage. Markprov har visat att läckage förekommit.

Nya ägarna åtalas för att de ”tillsammans och i samförstånd, uppsåtligen eller av oaktsamhet, ha förvarat de farliga kemikalierna i fastigheten”.
Kommande vecka inleds rättegången vid Mora tingsrätt och tre familjemedlemmar är åtalade för grovt miljöbrott.
De riskerar att dömas till fängelse. För grovt miljöbrott, som åklagaren hävdar, är lägsta påföljd sex månaders fängelse.

Anders Mojanis/DT