Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängslande historia om en medeltida kvinna

Johanna Nybelius har gästat Hosjö församlingshem där hon föreläste om Kristina Gyllenstierna, en svensk medeltida kvinnlig profil.

Annons

Kristina Gyllenstierna levde 1494-1559 under en stormig och konfliktfylld tid i den svenska historien. Hon tillhörde den rika adeln, ägde många gods, hade makt och inflytande. Den 15 november 1511 stod det största bröllopet på flera hundra år då Kristina förmäldes med Sten Sture d y vilken lär ha haft ”det största självförtroendet i historien”.

1512, efter faderns död, kuppade Sten Sture d y bort det gamla rådet och utropade sig till riksföreståndare. Han dödades år 1520. Änkan Kristina med sex små barn tog befälet över det belägrade Stockholm och höll stånd mot danskarna. Men då adeln övergav henne tvingades hon att kapitulera i samband med Stockholms blodbad. Hennes fiender var Kristian Tyrann och ärkebiskop Trolle som hade många adelsmän bakom sig.

Kristina dömdes för kätteri och alla hennes tillgångar konfiskerades av kyrkan. Hon fängslades och fördes till Danmark. Efter fyra år i fängelse blev hon frigiven. Fortsättningen blev också konfliktfylld, inte minst då Gustav Vasa, hennes systerson, blivit kung. Märkligt nog blev hon en uppskattad barnjungfru till Gustav Vasas barn. Men någon makt fick hon inte mer.

Det finns en bönbok som Kristina Gyllenstierna skrivit. Troligt är att Kristina som ung tillbringat en tid i klostret i Vadstena där hon fick en hel del boklig fromhet. Säkert åstadkom den katolska kyrkans bannlysning att hon vände sig till den protestantiska kyrkan som predikade nåd och förlåtelse. I bönboken av pergament kan man spåra pappersblad med recept och praktiska anvisningar i hushållet samt dagboksanteckningar.

20-talet åhörare uttryckte stor uppskattning över Johanna Nybelius föredrag som arrangerades av Vika-Hosjö pilgrimsgrupp i samarbete med Sensus.