Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fångsten blev 1 740 kilo död fisk

Ludvika
Saneringsarbetet med att håva upp död fisk ur Marnästjärn är avslutat.
– Vi har tagit upp all den döda fisk som är möjlig att ta upp, säger miljö- och hälsoskyddsinspektören Charlotte Ohlsson.

Vattenprover togs i Marnästjärn så sent som i tisdags för att mäta sjöns syrehalt.
Det som kan klarläggas av analyserna är att syrehalten i vattnet faktiskt var bättre nu än de var vid de tidigare proverna som togs den 23 juli.
– Det mesta tyder ändå på att det var syrebrist som orsakade fiskdöden i Marnäs-tjärn. Jag har pratat med Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA) och länsstyrelsen och de säger att det sällan går att finna exakta orsaker till varför en fiskmassdöd, likt den i Marnästjärn, inträffar. Det kan dock räcka med en lång period av hetta.

Fler vattenprover kommer att tas i Marnästjärn fram-över. Kommunen har även förhoppningar om att lyckas fånga fem levande fiskar som är tillräckligt stora för att sändas på analys till SVA. Försök har redan gjorts, men utan lyckat resultat.
– Det finns inte mycket fiskar kvar i Marnästjärn. De som eventuellt lever ligger i så fall och trycker på grunt vatten, där det är svårt att få dem och nappa. Nät kan vi inte heller använda eftersom det förutsätter att de få fiskar som eventuellt fortfarande lever är rörliga.

Kommunens plan på att börja syresätta sjön med syreaggregat vid ytan kvarstår.
– Vi har två syreaggregat på gång från Stockholm. Förhoppningen är att vi ska kunna etablera dem i Marnästjärn nästa vecka, säger Tommy Gärdeman, process-ingenjör på kommunen.

Andreas Irebring/DT