Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fans vill bilda en union

Supporterföreningarna gick samman i ett svar på SHL:s förslag om nytt ligasystem.
Nu vill ”Tobbe” Olsson, ordförande i Leksand Superstars, se en nationell intresseorganisation för ishockeysupportrar.

SHL:s styrelse kommenterade i lördags kväll Expressens avslöjande från i fredags om ett förslag till ändring av ligasystemet.
Samtliga ordföranden och högsta tjänstemän i SHL-klubbarna skrev under.

Det hela ledde till nya starka reaktioner – och ett öppet brev som i stort sett alla supporterföreningar, med undergrupperingar, till klubbarna i SHL och allsvenskan ställde sig bakom.
”Vi är övertygade om att förslaget, om det blir verklighet, är början till svensk hockeys verkliga död. Spänningen i en mer eller mindre stängd serie blir obefintlig, hela systemet är orättvist och kommer att slå ut de flesta föreningar som i dag kämpar i allsvenskan,” skriver man bland annat.
– Det här är en första reaktion och markering, konstaterar ”Tobbe” Olsson.

Hur ser du på att Leksands IF har skrivit under SHL:s kommentar?
– Inte så konstigt att det gör det. Ett naturligt beslut för klubben eftersom de värnar om sitt. Det är klart att ledningen förut hade en annan åsikt, att ligan skulle vara öppen, när vi låg i allsvenskan, men jag tror att man nu vill bygga upp en trygghet. Sedan hävdar vi att det är ett väldigt kortsiktigt tänk rent sportsligt. Det finns fler problem som man inte ser.

”Tobbe” Olsson ser inte varje supporterförenings möjlighet att kunna påverka sin egen förening, utan hoppas på en sammanslutning som en motvikt till SHL.
– En sådan här fråga aktua-liserar tankarna som finns om en centralorganisation för supporterföreningarna. En sådan fanns i slutet av 1990-talet, men dog ut på grund av bristande engagemang och att det inte fanns tillräckligt med frågor att driva. Men med den utveckling som nu sker finns behov av att ha en gemensam organisation. Det finns redan i fotbollen. Det här är bara en i raden av frågor vi skulle behöva en centralorganisation för.

Markus Josefsson/DT
markus.josefsson@dt.se