Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får betala 150.000 i rättegångskostnader för nackskada


Den åttonde juli 2006 sprang ett rådjur upp på vägen framför Teresia Olanders bil.
Krockkudden löstes ut vilket gjorde att hennes nacke flög bakåt.
Men Dalarnas Försäkringsbolag ville inte betala och nu kan Teresia själv få stå för rättegångskostnaderna på 150 000 kronor.

Det verkar inte finns någon hejd på eländet för Teresia Olander. Hon tvingas fortfarande ta smärtstillande sprutor i nacken, trots att skadan skedde för fem år sedan.
Försäkringskassan tog i höstas bort hennes sjukpenning under tre månader. Något hon nu också kämpar för att få tillbaka retroaktivt.
För Teresia blev den utlösta krockkudden en orsak till skadan, snarare än en räddning.
- Det kan man ju räkna ut själv att det blir risk för nackskador om en krockkudde löser ut, säger Peter Halldin, forskare på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH i Stockholm.
- Man har gjort tester framför krockkuddar och sett att ett bildäck flyger iväg tio, femton meter rätt upp i luften, så det är krafter i rörelse, säger Halldin som i övrigt inte har någon forskning gällande sambandet krockkuddar och whiplashskador.
- Det är en het fråga och läkare ryggar oftast, eftersom det verkar vara svårt att bevisa att nackskador härrör från speciella händelser, säger Halldin.

Trycktes bakåt

Teresias fall löstes båda airbagsen ut och hennes huvud kastades med full kraft bakåt. Hon trycktes tillbaka i förarstolen och fick en whiplashskada i nacken.
- Men jag ska överklaga både tingsrättens dom gällande försäkringsbolaget till Svea hovrätt och dessutom jobbar vi mot Försäkringskassan för att jag ska få rätt till sjukersättning, säger Teresia Olander.

Hur orkar du?
- För att jag VET att jag har rätt. Det är inte bara mig själv jag kämpar för, jag har ju en familj (med tre barn och man) också och sedan kan det ju vara andra som är i samma situation som blir hjälpta av att jag får rätt, säger hon. Under vintern och våren 2010 arbetstränade hon vid Gustafs bröd på Södra Backa i Borlänge. Arbetsträningen pågick två timmar per dag, men på slutet gick det bara inte.
- Jag har svårt med stress svårt med ljud och ljus. Nervsystemet är i gång dygnet runt. Kroppen vilar aldrig, säger Teresia Olander.

”Inte läst”

Tingsrätten i Falun gick på Försäkringsbolaget, Dalarnas, linje och menade att Teresia hade ohälsa redan innan olyckan.
- Det är strunt. Det finns två saker som de stödjer resonemanget på. Det ena är att det tog för lång tid innan jag kom in med en sjukanmälan på att jag hade ont i nacken. Men där har de fel, jag lämnade in ett intyg redan dagen efteråt (se bild). Det andra är att de säger att jag hade ohälsa innan skadan och där hare de också fel. För det har inget med nackskadan att göra, säger Teresia.
- Jag har intyg av min kiropraktor Dan Doverdal att jag fått hjälp med ländryggsproblem vid ett tillfälle, men aldrig haft nackproblem.

Prövningstillstånd

Nu filar hon och hennes advokat på ett nytt prövningstillstånd så de kan gå vidare till Svea hovrätt och överklaga tingsrättens dom.
- Vinner vi i Svea Hovrätt kan försäkringsbolaget överklaga igen till Högsta Domstolen, men då måste de komma med bevis och det har de inte, säger hon.