Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Färg, formspråk och glädje är våra ledord och det finns en tanke bakom vårt sortiment"

Två kreativa systrar med hjärtat på rätta stället. Så kan man bäst beskriva Sara och Karin Ström som driver livsstilsbutiken Terrible Twins i Insjön.
- Vi säljer egentillverkade vetevärmare och inredningsdetaljer och presentartiklar från olika biståndsprojekt runt om i världen.

Allt började med att kärleken förde Sara Ström till England och lillasyster Karin var äventyrslysten och hängde med.
– Vi har en unik relation. Vi har alltid varit goda vänner och både rest och bott ihop. Vi kan varandra innan- och utantill, säger Karin.
I Saras kök i England syddes de första vetevärmarna som systrarna sålde på Camden market i London. Det blev genast succé.
– Vi blev kallade för ”terrible twins” av de andra knallarna på grund av vår annorlunda klädstil. Vi såg inte kloka ut med breda axelvaddar och tuperat hår, säger Sara och skrattar.
Olika biståndsprojekt
Terrible Twins har funnits i över tio år men sedan fyra år tillbaka i en butik på Faluvägen 34 mitt i byn i Insjön. Tidigare har det varit både en leksaksaffär- och pappershandel samt en MC-butik.
– Jag jobbade extra i leksaksaffären och slog in julklappar när jag gick i femte klass, säger Karin.
I butiken finns en unik butiksinredning från sekelskiftet och här blandas egentillverkade produkter med presentartiklar som har det lilla extra.
– Vi importerar saker från olika biståndsprojekt och har egen tillverkning av våra vetevärmare. Folk vallfärdar hit för att vi säljer så billiga linnetyger och i så många olika färger.
Grunden i företaget
Vetevärmarna är grunden i hela företaget och har ekologiskt lokalproducerat vete.  
– Färg, formspråk och glädje är våra ledord och det finns en tanke bakom vårt sortiment. Varje pryl har en historia, säger Karin och visar en vacker ängel som virkats i metalltråd och smyckats med pärlor.
– I Sydafrika finns en by som heter Vondeling där det bor 23 familjer utan elektricitet, utan rinnande vatten och andra bekvämligheter. Arbetslösheten var stor då de fick möjligheten att lära sig ett nytt hantverk. De startade en ”ängelfabrik” där 14 kvinnor och två män arbetar och numera försörjer hela byn. Det är sådana projekt vi vill förmedla.
Social trygghet
De tycker båda att det är roligt att vara tillbaka på hemmaplan och driva företag.
– Jag sprang härifrån som 18-åring, Insjön var alldeles för litet för mig och jag var trött på att alla kände alla. I dag ser jag det som en social trygghet att alla känner alla, menar Karin.
– Det är så häftigt att kunna återvända till sin hemby, starta företag och se att det går att livnära sig på det.
 
ANGELICA LINDVALL
076-795 61 78
angelica.lindvall@daladem.se