Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fariza och barnen får stanna i Sverige

"Gör om gör rätt" var parollen när klasskamraterna i mars 2013 protesterade mot utvisningen av Ibrahim och Magomed.
Nu har Migrationsverket omvärderat sitt beslut och i måndags fick Fariza Salmanouvna beskedet att familjen får stanna i Sverige.

Det har inte blivit mycket sömn den gångna natten. Efter glädjebeskedet tar månader av oro och rädsla ut sin rätt och Fariza befinner sig i ett chockliknande tillstånd.

– Det är som en dröm, jag tänker hela tiden "det är sant", jag är så jätteglad. Det är ett nytt liv, säger Fariza. Jag vill tacka alla som hjälpt mig och mina barn.

Det var Ibrahim som överlämnade glädjebeskedet.

– Ing-Marie (Krigholm) ringde och sa att hon ville träffa mig. När jag kom hem var Ibra där och jag såg hur han skakade. Han gav mig en ros och en kram och sa "Mamma, vi får stanna i Sverige". Vi grät båda två.

Orons tårar har bytts ut mot glädjetårar. Inte minst hos Nettan som varit rädd att förlora familjen igen. När advokaten Ignacio Vita för en tid sedan var bortrest var det till Nettan ett eventuellt besked från Migrationsverket skulle skickas.

– Jag kunde inte åka hemifrån innan postbilen varit här och skakade när jag skulle ta in posten. Hade det kommit ett kuvert från Migrationsverket hade jag aldrig vågat öppna det ensam. Det var en lättnad när Ignacio var tillbaka och jag slapp den djävla brevlådan.

Men vid halv fyra i måndags eftermiddag ringde Ignacio och Nettan fruktade det värsta. Men farhågorna kom på skam, beskedet var positivt. Hon planerade att samla hela familjen och åkte först till Ibrahims skola för att hämta honom.

– Men när han såg hur jag grät var jag tvungen att berätta för att lugna honom. Han trodde mig inte först utan ville se papper på det, när han förstod att det var på riktigt föll han ihop.

Nu inleds ett nytt kapitel i familjens liv. Men det blir inte till en dans på rosor över natten.

– Sedan de kom tillbaka till Sverige har barnen mått sämre än någonsin, de for så illa när de utvisades, säger Nettan. Jag hittade på en saga för Mammi om en elvaårig pojke från Afghanistan som kom till Sverige ensam och om hur han hanterade jobbiga situationer. Nu frågar Mammi själv ibland "hur tror du pojken skulle gjort nu?". Han har blivit lugnare och nu kanske det är dags att avsluta sagan.

Nu kan familjen äntligen få hjälp att bearbeta sina trauman, vilket också var Migrationsverkets skäl till att omvärdera sitt beslut.

– De gjorde om och gjorde rätt, säger Nettan.