Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Farlig rymmare” fick rätt av Falu tingsrätt

För några veckor sedan efterlystes 54-åringen och ansvariga varnade för att han var farlig för både allmänheten och sig själv. I dag är han på fri fot.

Sedan han väl gripits gav Falu tingsrätt honom rätt, frivården bakläxa och 54-åringen en ny chans.

54-åringen är dömd för mycket grov brottslighet och är grav missbrukare sedan tidig ungdom. 2007 dömdes han för flera grova brott till åtta års fängelse – det längsta straff han fått i en lång, kriminell karriär.

54-åringen frigavs villkorligt 19 juni förra året och noteras en vecka senare, 24 juni, för sitt första återfall i brott i en åtalsunder-låtelse för narkotikabrott.

Sedan dess har 54-åringen lagförts fem gånger för relativt bagatellartad brottslighet.

Senaste domen kom 20 augusti då han för första gången i sitt liv fick skyddstillsyn med behandlingsplan för typiska brott som olaga hot, snatteri, rattfylla, olovlig körning och narkotikabrott. Som alternativt straff mätte Falu tingsrätt ut fyra månaders fängelse.

54-åringen överfördes till behandlingshem. Under åren i fängelse hade 54- åringen fått diagnos för en störning som lett till adekvat medicinering för detta.

Väl på behandlingshemmet fick han besked om att han inte skulle få den aktuella medicinen.

Det ledde till bråk som slutade med att 54-åringen skrev ut sig vilket i sin tur ledde till efterlysning och varning för hans påstådda farlighet.

Och till att han greps.

Ställd inför rätten för att få vården omvandlad till fängelse kunde dock 54-åringen belägga att han innan han skrivit ut sig sökt upp kriminalvården, bett om ny placering och inte hållit sig undan.

Varför Falu tingsrätt hävde omhändertagandet, ogillade talan om straffomvandling och uppmanade frivården att skaffa fram ett annat behandlingshem.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se