Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fascister i vår vardag

Att Sverigedemokraterna är tredje största partiet i Sverige, enligt opinionsmätningarna, är något många reagerar på. Som den meningsmotståndare jag är, ser jag det som ett allvarligt problem. Att börja förneka att SD är ett fascistiskt parti, är ett hot mot demokratin. Att tänka att SD bara vill reglera invandringen är minst lika farligt.

Demokrati - SD har försökt förklara för oss här i Sverige hur vi skall vara för att vara svenskar. De har dömt folk utefter utseende och traditioner, för att få reda på om de passar in i deras mall för vad en riktig svensk är. Grupper av människor utanför SD:s ideal pekas ut som upphovet till samhällsproblemen, de är dem som anses vara ett hot emot demokratin.

SD bildades 1988 ur partiet BSS (Bevara Sverige Svenskt), som var ett rasistiskt parti som samarbetat med skinheads och missnöjespartiet framstegspartiet. På den tiden var SD öppet rasistiska och medlemmarna pratade gärna om Hitler, om hur bra han egentligen var och om förintelsen som ju bara var ett påhitt. Ett exempel från deras dåvarande politiska program är: ”Vi tror att en etniskt och kulturellt homogen nation har större förutsättningar för en fredlig utveckling än en mångkulturell heterogen statsbildning”.

I Åkessons egna bok skriver han att deras nuvarande principprogram är delvis uppbyggt på detta politiska program.
Visst kan man alltid säga att politiska partier utvecklas. Men att tro det om SD är naivt.
Här i början av november kom det till exempel fram att vice partiledaren Jonas Åkerlund hade kallat invandrare för parasiter och beskyller Sveriges ekonomiska problem på dem. Han sa detta för 12 år sedan, och han säger själv att han var politiskt omogen under den tiden. Och på grund av att han var politiskt omogen, som 53 år gammal, får han stanna kvar i partiet, trots hans rasistiska uttalanden.

Och att Jimmie himself säger att Muslimer är vårt största utländska hot, är ju verkligen inte att generalisera och döma ut en vis grupp av människor.
Nazityskland skapades genom en stor ekonomisk kris, som en viss man sa att han hade lösningen på. Han sa att han kunde skapa en massa jobb, och han visste precis vilka som var problemet.

Det var judarnas fel att Tyskland var i en ekonomisk kris, de var anledningen till samhällets alla problem, det var dem som hade alla pengarna. Dem borde skickas ut från landet, för de förstörde ju det tyska samhället. Dessutom såg dem inte ut som han ville att människan skulle se ut. Det var väldigt lätt att peka ut dem pga. deras utseende, och traditioner. De följde liksom inte mallen som han ville ha det. Därför var det också enkelt att säga att de var upphovet till problemen, de var ju inte som alla andra.

Byt nu ut judar till muslimer och Tyskland till Sverige, låter det då bekant?
Nu var jag kanske lite grov, att jämföra SD med nazister, men om man tänker efter, så finns det likheter.
Att SD skapat problematik i Sveriges politiska värld, är inte omöjligt att se.
Politiker börjar hoppa över blockgränser, och är väldigt försiktiga med vad de säger och gör.

Eftersom att SD är ett populistiskt parti, tar de frågor som de tror att väljarna vill ha, och lägger invandrings problemet som en extra grej som en får på köpet vid en röst på dem.
Övriga partierna vill inte förknippas med SD, och blir då väldigt försiktiga med deras beslut och handlingar.
Och det är då jag anser att politikerna måste stå fast vid sina ståndpunkter.
Inte börja hoppa runt, lulla lite i bakgrunden utanför sina egna värderingar.

Detta dåliga ställningstagande gör bara väljarna förvirrade och fundersamma över vad deras parti egentligen står för.
SD tjänar på förvirrade och rädda väljare. SDs politik drivs nämligen på att ha någon att skylla på. De skyller ifrån sig på de mest utsatta i samhället, då minoriteterna.
Genom att ha någon att skylla på, så slipper de ta konsekvenserna för den politik de har som raserar Sverige. Det är dags att vi säger ifrån och slutar blunda för ett faktum. Fascismen växer ute i Europa, och vi måste visa vart vi står. Vi måste sluta tänka så naivt och börja förstå att historia kan upprepa sig igen.

Vill vi ha ett Sverige som dömer folk efter deras svenskhet, eller ett Sverige som ser en människa för den medmänniska som denne är?
Nazister vandrar på våra gator, fascister sitter i Riksdag och kommuner.
Inget av det tas som ett hot mot demokratin.
De som tas som ett hot är de som står upp emot dem.
Dags att visa vart vi står och stå upp för våra medmänniskor, som de människor de är.
Och inte som de människor som fascisterna framställer dem till att vara.

Johanna Mikkelsen Strömstedt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel