Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Feelgod om det perfekta brottet

En hunsad bibliotekarie är huvudkaraktär i Sara Paborns nya roman "Blybröllop". Det är en feelgoodberättelse om det perfekta brottet.

Det perfekta brottet, har världen överhuvudtaget skådat det ännu? Bibliotekaren Irene Hussvig i Sara Paborns nya roman Blybröllop är hunsad och åsidosatt, på jobbet betraktas hon som en inventarie. Ingen lyssnar då hon protesterar mot att biblioteket blir värmestuga för högljudda och idogt pratande tonåringar.

Hon får inget gehör när hon lägger in sitt veto mot att lyrikhyllan förpassas till garderoben för att ge plats åt en karaokescen. Ingen annan protesterar då all seriös litteratur på den nye bibliotekschefens order får varningslappar där det står "svårläst". I det tysta sätter Irene igång ett uppror, gör sin egen gallring av böcker som erbjuder feel good och urvattnad underhållning.

Hemma är Irene lika undanskuffad, i 39 år har hon varit gift med kabeldragaren Horst, som självklart tar all plats i hemmet. Han bygger sitt eget audiorum på vinden, där Irene tidigare förlagt sin fristad, läshörnan och ett rum för egna tankar. En odräglig besserwisser och gnällspik, som inte bryr sig om någonting annat än det perfekta ljudet från sin svindyra och exklusiva stereoanläggning. När han finner en kartong böcker som Irene räddat från bibliotekets gallring och kör den till tippen är måttet rågat.

Av en slump hittar hon bland skräp i källaren en påse med blytyngder som hennes mamma använt för att sy in i nederfållarna för att ge vackert fall åt gardinerna. Hon erinrar sig att blyförgiftning varit en av de vanligaste förgiftningarna i historien, romarna dog av vin som fått sin karakteristiska smak av blysocker. Bly ger en långsam, smygande förgiftning, omöjlig att upptäcka förrän i slutstadiet då stark avmagring inträtt, ett karakteristiskt blått band vid överkäkens tänder blivit synligt och förvirring inträtt.

Irene slukar all litteratur hon finner i ämnet och utvecklas till en amatörkemist av rang. Horst dricker med välbehag det kaffe med blysocker som Irene serverar och frågar om hon börjat använda en ny sort. Dag för dag iakttar hon sin makes förvandling med krass tillfredsställelse, hon får hjälp på traven när maken plötsligt en dag faller i trappan och bryter benet på två ställen.

Det som ger den här romanen legitimitet är att den ytterst handlar om ett tyrannmord. Annars kan man väl med fog fråga sig om giftmord är motiverat att ta till även om det handlar om att lämna ett stendött förhållande, man skulle ju till exempel kunna rekommendera skilsmässa.

Sara Paborns roman är stillsamt rolig, skarpsynt och noggrann i detaljerna både vad gäller äktenskapsskildringen och psykologin. Speciellt när det gäller den åldrande kvinnans uppror, hennes kamp i det tysta för ett nytt och värdigt liv på egna villkor. "Blybröllop" är en ovanligt välskriven feelgoodroman att känna igen sig i och är därtill rolig på ett mycket tänkvärt sätt.

I slutet har den fordom så nedsuttna bibliotekarien och utsläpade hustrun blivit en självständig kvinna som lever sitt liv efter eget huvud. Sens moralen må vara något tvivelaktig, men "Blybröllop" är mycket läsvärd, inte minst för oss som är 50 +.

LÄS MER KULTUR