Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel att utestänga försenade elever

Immanuelskolan, friskola med kristen profil, får kritik av Skolinspektionen.
Skolans personal har inte rätt att stänga dörren för elever som inte kommer i tid till lektionen, framhåller myndigheten.
I våras kom en anmälan från en elev.

Skolan drivs av Stiftelsen Immanuel. Den skrev ett svar till Skolinspektionen. Stiftelsen berättade om bakgrunden till beslutet att "ta bort möjligheten att komma för sent". Trots upprepade tillsägelser hade många elever tagit för vana att inte gå direkt till lektioner, utan vänta i fem till femton minuter innan de går in i klassrummet".
Elever med ogiltigt frånvaro släpptes då inte in i salen den lektionen.
- I praktiken har detta inneburit att skolan visat att den förväntat sig att elever i årskurs 6-9 ska komma i tid till varje lektion. Skolan anser att elever i dessa årskurser bör klara av att passa tider, förklarade ledningen.
Nya regler innebar även att elever "som skolkar inte får vistas inne i skolan, utan på skolgården tills nästa lektion börjar. Detta för att komma tillrätta med oväsen och vandalism inne i skolans lokaler."

Får inte utestänga

På gården har ofta funnits personal.
"På grund av rökförbud har elever som rökt på skolområdet blivit ombedda att lämna området."
De nya reglerna fick stor effekt, rapporterar stiftelsen.
Men Skolinspektionen slår nu fast att Immanuelskolan inte har rätt att stänga ute försenade elever. Det strider mot skollagens bestämmelser om rätten till utbildning.
Samtidigt betonar Skolinspektionen att både lärare och elever ska kunna börja en lektion utan att bli störda av sena ankomster. Men om det är ett problem rektor Kerstin Kerstell.
Följden blir att elever som är sena väntar utanför klassrummet till läraren är klar med genomgången. Då blir inte de elever som är på plats avbrutna.
- Sedan kan andra få smyga in i klassrummet, säger Kerstin Kerstell.

KARIN SUNDIN
0243-920 03
karin.sundin@daladem.se