Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Fel bagatellisera dokumenterat problem”

Det är fel att bagatellisera ett dokumenterat problem. Det skriver Torsten Jakobsson, veterinär och ordförande i Sveriges Veterinärförbund i ett pressmeddelande om de omdebatterade skador som drabbat ett antal hästar i Dalarna.

Olle Rydell, länsveterinär i Dalarna, håller med.
– Det är viktigt att se till att få ett intyg från en veterinär när en häst drabbas, betonar Rydell.

Det kan vara svårt även för en veterinär att slå fast men han eller hon kan säga att skadan med stor sannolikhet inte förorsakats naturligt, betonar Rydell. Både Rydell, Torsten Jakobsson betonar att många skador som uppstår på djur däribland häst har naturliga förklaringar även om de inte heller kan bevisas.

Men det finns ett antal dokumenterade fall i Sverige där människor medvetet har skadat djur i och kring könsorgan, betonar de. Åtminstone ett tiotal fall har lett till fällande domar, betonar Torsten Jakobsson. Djurskyddsmyndigheten sammanställde ett omfattande material 2007 i en rapport om sexuellt utnyttjande av djur i Sverige.

Det är en skrämmande läsning, säger han och betonar att ytterligare fall på senare år finns beskrivna på annat håll. Flera förövare har blivit dömda för djurplågeri på grund av misshandel av djur, några där det varit ett tydligt sadistiskt inslag, betonar han. I dessa fall har erfarna veterinärer konstaterat att skadorna med största sannolikhet inte har naturliga orsaker.

Veterinärförbundet anser att man inte får negligera misstänkt misshandel av djur. I dag finns också veterinärmedicinsk rättspatologisk kompetens vid Statens veterinärmedicinska anstalt dit man kan vända sig med frågor eller få döda djur undersökta, betonar Torsten Jakobsson,.

Olle Rydell betonar att även om en häst rör sig oerhört mycket snabbare än en människa så är allt möjligt.
– Man måste samtidigt säga att skador på häst ofta har en naturlig förklaring.

Det viktiga är att kontakta veterinär som man gjorde nu senast i Hedemora där veterinär på Mälarkliniken konstaterade att skadorna på hästen inte gjorts på naturligt sätt.

Det måste fram bevis, säger Stefan Dangardt, informationsansvarig vid Dalapolisen.
– Vi poliser är lekman och ett utlåtande från ett veterinär är viktigt. Så har man också gjort vid ett eller flera fall i Ludvika då har veterinären sagt att skadorna inte kan ha uppkommit på naturligt sätt.
– Vi träffar ofta både hästägare och veterinär.

Ett sådant utlåtande från en veterinär låg också till grund för beslutet i Falun i veckan att skriva av ett ärende i Aspeboda, berättar han. .
– Vi måste ha på fötter och det vi nu gör är att samla information så att vi får tillräckliga skäl till ett eventuellt ingripande.

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se