Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Fel inriktning på landsbygdsstödet”

Landsbygdsstödet minskar. Centern betonar att utan dess kamp hade det minskat ännu mer.
Kåre Olsson som är engagerad i landsbygdsfrågor anser att stödets inriktning är felaktig. Landsbygdsutveckling skapas inte i första hand genom stöd till jordbruksföretagen.

– När resurserna krymper är det mycket viktigt att satsa rätt. Det viktiga är att medborgare och företag får en god offentlig, såväl som kommersiell service. Det handlar om samhällets tillgänglighet, betonar han.
– Det som hänt under lång tid är att staten drar tillbaka service som försäkringskassa, polis, arbetsförmedling med mera. När affärsverksamheter som handel med dagligvaror, bensin, medicin och så vidare dessutom minskar breder ett ödeland ut sig, menar Kåre Olsson.
– Skatteutjämningssystemet är djupt orättvist mot landsbygdskommunerna. Detta gör att till och med kommunerna brottas med stora svårigheter och får ganska litet utrymme för att ge rimlig service åt sina glest befolkade delar.

Själva kärnan i landsbygdsutveckling är tillgänglighet till service, men det har landsbygdsprogrammet inte tagit hänsyn till, säger ­Kåre.
– Det centrala begreppet är tillgänglighet. Det vill säga hur servicen är inriktad och åtkomlig för medborgare och företag. Detta går att mäta, säger han och fortsätter.
– Hur långt är det till kommunkontoret, till närmsta butik, finns tillgång till snabb datakommunikation, hur ser det ut med kolletivtrafikförsörjningen, finns det ordentlig mobiltäckning och så vidare.
– Diskussion om dessa frågor ska man ta först och sedan fundera över var man ska lägga pengarna, säger han.
– Under åren har statens landsbygdsprogram hårt kritiserats för sin ineffektivitet och nyligen kom ännu en rapport med samma innehåll. Landsbygds­programmet bör därför reformeras i grunden. Pengarna bör styras till verksamheter som kan ge landsbygdernas invånare och företag en service som i varje fall liknar den som tätortsbor tar för självklar.

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se