Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel om ”Sakta vi gå genom stan”

Tomas Axelsson skriver i artikeln ”Svårt att göra film om kända ikoner” att Georg Riedel komponerat ”Sakta vi gå genom stan”. ”Walking my baby back home” är komponerad av Fred E Ahlert med text av Roy Turk 1930.

Den blev en stor hit med Nat King Cole 1952 som de flesta kommer ihåg. Beppe Wolgers skrev svensk text till en cabaret 1961 och Monica Z gav ut den på skiva 1962.
Hur är det med den källkritiska medvetenheten Tomas Axelsson?

Svar direkt:
I filmen ser det ut som om Monika Zetterlund skapar den musikaliska gestaltningen till låten Sakta vi gå genom stan och som basist placerar filmen hennes gode vän Sture Åkerberg. När Monica Z-stipendiet delas ut i veckan erhåller Georg Riedel juryns specialpris och enligt musikindustrin.se så var det Georg Riedel som både arrangerade och spelade den emblematiska basgången vid inspelningen av låten. Jag skulle tydligare uttryckt att jag avsåg jazzarrangemanget, men poängen kvarstår. Fiktionen förenklar för att skapa en bättre story.

Annika Persson