Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Felicia blev Erika - åtalas för nya bedrägerier

Tidigare var han Felicia eller Maria. Den här gången dök 30-åringen upp på Facebook som Erika Karlsson och Therese Eriksson. Vilket slutade med att 14 män blev lurade på lite drygt 200 000 i tron att de träffat en kvinna som brydde sig om dem. Och med nytt åtal för 30-åringen.

Med ett spelberoende i botten inledde 30-åringen 2008 en karriär som bedragare, specialiserad på att utge sig för att vara kvinna och som sådan lura kärlekskranka och ensamma män på pengar. I flera fall har offren haft psykiska funktionshinder, så även den här gången. Flera offer har utsatts för utpressning och hot.

Från att i ett par omgångar ha fått skyddstillsyn och vård dömdes 30-åringen 2014 till fängelse i ett och ett halvt år för 19 bedrägerier, två försök, för utpressning, försök till sådan och för tre rättsövergrepp.

LÄS MER: Manlig "Felicia" häktad för ny serie bedrägerier

Bedragaren frigavs 26 januari förra året med sex månader kvar att avtjäna. Det nya åtalet visar att han var i gång med nya bedrägerier senast i juni. Då lurade han en man i Grängesberg att lämna över sina inloggningsuppgifter till banken och föra över 5 000 kronor till en kriminell bekants konto. För detta åtalas han nu före bedrägeri, alternativt medhjälp till sådant. Han omger sig gärna med kriminella vänner. Möjligen är han själv svårt skuldsatt, hotad och tvingad att begå brott. I målet finns fler missänkta, även om de inte åtalas nu.

LÄS MER: Fängelse för falska”Felicia”

Ungefär på samma sätt kom det att fortsätta under sensommaren och hösten tills 30-åringen blev anhållen i sin frånvaro, gripen 2 december och sedan 5 december häktad. Bedrägerierna är snarlika. Offren har lurats lämna ifrån sig bankuppgifter varefter deras konton länsats på som mest 82 000 kronor. Offren finns från Trelleborg i söder till Bjurholm väster om Umeå i norr. Mannen från Grängesberg är enda offret i Dalarna.

LÄS MER: Kärlekskranka män lurades på bankkoder

Frivården föreslår än en gång att 30-åringen ska får skyddstillsyn med vård för spelberoende och alkoholproblem. Samtidigt noteras att återfallsrisken bedöms som hög. Flera gånger tidigare har han återfallit innan hans ens hunnit dömas. Hans skicklighet som bedragare har gjort att andra kriminella söker sig till honom. 30-åringen kan skryta med att han bokstavligt talat lurat byxorna av en känd skådespelare, filmat när denne onanerade framför webbkameran och sedan pressade offret på pengar med hot om att visa filmen för hans fru.

LÄS MER: Skulle hjälpa tjej – lurad av bedragare