Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Felparkerare bötfälls när LIF spelar

Nu har Leksands kommun fått nog.
Från och med i kväll riskerar alla felparkerande hockeybesökare att få böter.
– Vi har försökt med information både på bilrutor, via hemsidan, i pressen och på jumbotronen i arenan, men ingenting hjälper, säger en mycket besviken Lars Lindblom, trafikingenjör i Leksand.

Helst av allt hade Lars Lindblom sett att inte en enda bil i Leksand skulle få en böteslapp i kväll, men han vet samtidigt att det är en utopi.
– Tyvärr visar många hockeybilister ingen respekt för vare sig parkeringsbestämmelser eller de boende längs gatorna kring Tegera arena, säger han.

De senaste matcherna har Lindblom själv varit ute och dokumenterat situationen – främst på Hjortnäsvägen, Movägen, Upplidsvägen, Gropgatan, Skogsbogatan och delar av Fiskgatan. Och det han såg gör honom både arg och besviken.
– I tisdags var det sammanlagt 177 bilar som parkerade hej vilt på dessa gator – trots att det råder parkeringsförbud, säger Lindblom som nu inte ser någon annan råd än att ta till med hårdhandskarna.
– Från och med nu (i kväll. reds anm) riskerar alla som inte följer våra parkeringsregler att få böter! Det kan komma att kosta mellan 400 och 700 kronor.

Finns det verkligen ingen annan lösning?
– Nej, vi har upprepade gånger prövat med information – men den bara negligeras.

Men det är ju bara några matcher kvar – sen är det över?
– Det här handlar bokstavligen om liv och död! Så som man parkerar på dessa trånga gator har räddningsfordon inte en chans att komma fram. Det kan vi aldrig acceptera!

Är du inte rädd för att böter skapar dålig stämning?
– Vi gör inte den här aktionen i hemlighet och delar ut böteslappar när folk har satt sig i arenan. Vi vill att folk parkerar rätt!
– Därför kommer Securitas att finnas i området ett par timmar före match för att kunna lotsa trafiken till godkända p-platser och vi kommer också att skylta ännu mer.

Om bilarna inte får stå i bostadsområdet närmast arenan – var ska man då ta vägen?
– När jag körde runt och tittade i samband med tisdagsmatchen så fanns det platser både på torgen i Noret och gatorna där omkring. På extraparkeringen vid Rosn’s Herrgård på andra sidan älven var det helt tomt.
– Kom i tid och parkera rätt så blir det här bra! uppmanar Lars Lindblom.

Annki Hällberg/DT