Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem år till brytning

På tisdagskvällen hölls ett första samrådsmöte kring torvbrytningen vid Nolåkersflotten. Kommunen har för avsikt att söka brytningskoncession.
– Vi kommer även aktivt att söka någon som kan driva verksamheten, poängterade kommunalrådet Per-Anders Westhed.

Under 25 år har kommunen haft det som kallas en undersökningskoncession för Nolåkersflotten och när den gick ut för ett par år sedan togs det första beslutet om att kommunen ska söka en brytningskoncession.
– Det handlade mycket om att förhindra att någon annan aktör skulle kliva in på arenan och att vi då från kommunen hade haft väldigt små möjligheter att vara med och påverka, poängterade Westhed.

Den som annars har hållit i detta för kommunens räkning så här långt är Håkan Staffansson. Han var med på mötet i Hulåns ordenshus och han kunde redogöra för dels själva processen för att få en brytningskoncession. Men även hur brytningen av torv ska gå till och hur det påverkar omgivningen.
– Till en början får vi nog räkna med att från och med i dag och tills det kan bli aktuellt att börja bryta torv kan det ta upp till fem år, konstaterade Staffansson.
Enligt honom blir miljökonsekvenserna så omfattande. Mycket vatten ska föras bort från täkten, men genom att allt vatten ska gå via sedimenteringsdammar kommer det mesta av de skadliga ämnena att samlas upp.
– Det handlar om kväve och fosfor som kommer att bildas när torven syresätts, men det handlar om lägre halter än vad som kommer från ett vanligt jordbruk, vilket inte kommer att innebära någon höjning i förhållande till hur det är i nuläget.

Han lyfte även fram de positiva effekterna som enligt honom handlar om att det kommer att skapas arbetstillfällen.
– Blir det ett tiotal anställda på täkten, så är det kanske fem till jobb som skapas i de omkringliggande verksamheter.
Om någon vecka ska kommunens ansökan lämnas in.

Sven Thomsen/DT