Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Fem har fått nya jobb och idag har vi tio kvar i poolen"

Malung-Sälens föreningar och arbetsförmedlingen i Malung-Vansbro samarbetar sedan ett år tillbaka när det gäller att hjälpa arbetslösa som är i behov av arbetsträning.

Det har varit ett lyckat samarbete. I poolen har under 2010 totalt 24 arbetslösa ingått.
- Fem har fått nya jobb och idag har vi tio kvar i poolen, säger Mats Eklund på Malung-Sälens föreningar.
Jan Ove Rickardsson har erfarenhet av att jobba ute hos föreningar.

Vettiga jobb

- Jag tycker det har varit bra. Det har varit vettiga jobb. Dessutom är man inte låst utan har frihet att delta och prova andra aktiviteter. Det ger också kontakter som kan leda till fasta jobb, säger han.
Det enda han inte är nöjd med är ersättningen.
- Den borde vara högre men det är ändå bättre att vara sysselsatt än att inte göra något, säger Jan Ove.
Från Arbetsförmedlingen sida är man nöjda med samarbetet.
- Vi tycket det har fungerat väldigt bra. Det finns många fördelar. En är att personerna inte sitter en och en utan kommer tillsammans i grupper och ut i föreningslivet och får nya kontakter, säger Eva Tander på Arbetsförmedlingen.
- Det senaste halvåret har vi kunnat hjälpa föreningslivet med en rad olika uppgifter, säger Ann-Louise Eklund, Malung-Sälens föreningar.

Föreningar får hjälp

Bland de föreningar som fått hjälp kan nämnas Öje Utvecklingsgrupp som fått hjälp med arbeten på campingen och i småbåtshamnen. Malungs scoutkår har fått scoutstugan målad och lagad, Stiftelsen Byråsen har fått ett nytt liftkortssystem installerat. Malungs och Sälens golfklubbar har haft hjälp med röjning på banorna. Lima Skyttegille fick funktionärshjälp inför SM-tävlingarna och Malungs IF har haft administrativ hjälp på sitt kansli.
- Föreningar som behöver hjälp får gärna höra av sig till oss. Enda kravet är att föreningen blir medlem i Malung-Sälens föreningar till en medlemsavgift på 300 kronor. Föreningen betalar ingenting för arbetstiden utan endast reseersättning och material. Då de flesta föreningar behöver hjälp under sen vår, sommar och höst tar vi gärna på oss arbeten under vintern, säger Ann-Louise Eklund.
Det är före detta Idrottsrådet i Malung-Lima-Sälen som bytt namn till Malung-Sälens föreningar.
Under året hoppas Malung-Sälens föreningar kunna anställa en person.
ROLF JOHANSSON