Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem operasångare sjunger i byns mataffär på lördag

Det blir operafest i Dala-Floda på lördag.
Klockan nio på morgonen sjunger fem operasångare till piano i byns ICA-affär. På eftermiddagen blir det sommarsånger i församlingshemmet, och på kvällen full galaföreställning på Värdshuset.

Bakom det hela ligger Anna Eklund Tarantino, fritidsboende i byn sedan två år.
- Och det här är bara en försmak. Nästa år blir det operafestival, säger hon.

Uppfyllde dröm

Anna Eklund Tarantino uppfyllde en dröm när hon och maken Mauro hittade sitt hus i Dala-Floda. Det har sjöutsikt, björkar på tomten och närhet till kyrkan och ljudet av kyrkklockor.
- Det är så fantastiskt att vi får vara här i Dala-Floda och att vi fått ett så fantastiskt mottagande. Nu vill jag ge något tillbaka, säger hon.
Samtidigt som Anna Eklund Tarantino planerar en stor galaföreställning på Stockholms slott om en och en halv vecka, ordnar hon en operafest i Dala-Floda. Anna själv, fyra sångarvänner och en pianist ställer upp gratis för att under en dag bjuda på det som de brinner för allra mest.
- Min vision är att skapa en årlig operafestival. Här finns så mycket kultur av olika slag, men inte opera. Jag har tittat på olika lokaler som är lämpliga, bland annat den stora ladan vid Spelgården, berättar hon.

Vill ha samarbete

- Drömmen är att samarbeta med körerna på orten och engagera solister från Dalarna. Jag hoppas också att få till ett samarbete med särskolan och få med elever därifrån i festivalen, säger hon.
Opera är enkelt, säger Anna Eklund Tarantino.
- Det är pang på rödbetan. Det är enklare att ta till sig än teater eftersom musiken går rakt in och bär känslorna. Man kan sjunga på svenska, eller låta en berättare förklara handlingen.
Galaföreställningen på Dala-Floda värdshus har italienskt tema. Det blir italiensk fyra rätters middag, italienskt vin och opera tills långt in på natten. Kvällen är fullbokad, men den som vill kan höra opera av högsta klass alldeles gratis på Ica på lördag morgon.

CHARLOTTA RÅDMAN FRANS