Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fest när Siknäs kyrka firade sina första 80 år

Precis innan Andra världskriget bröt ut 1939 stod Siknäs kyrka klar och invigdes för Sörombygdens befolkning, då runt 800 personer till antalet i en tid med lokala industrier, skola, livsmedelsaffärer samt järnvägsstation i Gävunda.

För att ta sig till kyrkan behövde byborna efter 1939 kyrkan stod klar och man fått en egen präst inte längre ta sig de tre långa och strapatsrika milen, av en del ortsbor kallad ”den elaka vägen”, till helgedomen i Venjan.

På 1. Advent firades Siknäs kyrka sina första 80 år, detta i form av välbesökt gudstjänst med medverkan från Venjanskören följt av fest och föredrag i bygdegården.

Där välkomnade Hembygdsföreningens Anita Klasa (vars far och många släktingar deltog i byggandet av kyrkan) medan hembygdsforskarna Olle Johnsson och Spjut Bo Andersson höll föredrag om kyrkans spännande tillkomst.

Anläggandet av en kyrkogård på Siknäset mittöver Gävunda by 1911 ledde fram till kyrkoritningar 1919, av en del kallade ”domkyrkan”, med planer på en stor tornprydd träkyrka tänkt att kunna rymma 250 gudstjänstfirare.

Förverkligandet fördröjdes dock nästan 20 år, främst till följd av olika tankar om kyrkans storlek, kostnaderna (som stannade på 60.000 kr), utseendet på kyrkfönstren (som först mer påminde om ett skolhus) samt frågan om byggnadsmaterial.

Skifteslaget i Finngruvan framhärdade hela tiden, och till sist framgångsrikt, att det skulle bli en stenkyrka, de andra två skifteslagen förespråkade trä.

Under tiden hann kristna nykterhetslogen Blåbandsrörelsens uppföra bygdegården 1925, därefter plats för många gudstjänster och begravningar underlättat av en mobil altarrund.

I anslutning till firandet av Siknäs kyrka jubilrum avtackades efter adventsgudstjänsten kyrkvärden Gertrud Johnsson, Gävunda, för sina dryga 15 års tjänst med tal och gåvor från Mora församling av veniaten Lennart Sacrédeus och kyrkvärdskollegan Anders Johansson, förgyllt av fanfar från orgelläktaren genom Melker Brodin.