Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Festival bjöd på glädje och avgas

Knappt har giganten Classic Car Week i Rättvik slumrat in förrän Älvdalens egen koloss Musik- och Motorfestival slagit upp ögonen. När Torbjörn Wallin, arrangör, summerar den gånga veckan återkommer ett ord: rekord.

– Jag måste sticka ut näsan och säga att det här är snäppet bättre än Classic Car Week. Det här är hanterbart. Det här är vad Rättvik var för 15 år sedan. Nu har svansen hunnit dit med svarta 740:s och hela kitet. Men detta är klockrent, säger Stefan Ahlström, som rest från Borlänge för att delta i Musik- och Motorfestivalen.

Flanerade man längst flygfältet i Älvdalen var det svårt att vara på dåligt humör. Där kunde man bland annat möta Kjell Tenn, kommunalråd, som spatsera runt med en kaffekopp i handen. Hans leende var så stort att man kunde tro att festivalen var tillägnad honom.

– Jag har träffat folk här som jag inte sett sedan jag lekte med dem i Evertsberg när jag var tio år, säger Kjell Tenn, vilket vittnar om dragningskraften i festivalen vilket också tjänar som en hemvändarvecka där folk från när och fjärran väljer att resa till Älvdalen.

Längs flygfältet kunde man också träffa det härliga gänget som bestod av Stefan Ahlström (med sonen Tom), Henrik Thunholm, Micke Forsgren och Rasmus Borgström som hängde kring en Mercedes från 1966.

– Det är sjunde året vi är här. Vid det här laget hör vi till inventarierna på campingen, säger Stefan Ahlström, som varje år bokar en lägerplats inför nästa år.

Deras plan var att gå ett varv kring flygfältet, titta på bilar, fälla kommentarer och ha åsikter om allt, för att sedan åka River Valley Run.

– Men festen fortsätter nog tills solen går upp. Men om vi håller på så länge är frågan. Jag är ändå 47 år gammal, säger Stefan och skrattar.

Flera gäster i Älvdalen nämner också att cruisingen kring byarna är höjdpunkten, där man ständigt möter folk som grillar och äldre med rullatorer som outtröttligt vinkar och hojtar åt bilarna.

Men gladast av dem alla var nog arrangör Torbjörn Wallin som tillsammans med Niklas Nouvel ligger bakom folkfesten. De tävlingar som arrangerats drog både rekordpublik och rekord i antal tävlande.

– Det är en del jobb, en del hembygdshjärta och en del min hobby. Det här är det roligaste jag vet. Att man får göra alltihop i ett paket är helt fantastiskt, säger Torbjörn Wallin, strax efter han ringt vinnaren av en Volvo PV från 1960, och fortsätter:

– Det här är oerhört mycket större än vad lilla Älvdalen normalt skulle kunna tåla. Det är bara tack vare funktionärerna, föreningarna och kommunen som det här fungerar.