Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Festligt när Meta Roos fyllde Gallerian

Festligt, folkligt, fullsatt. Så var det på Nalens tid men även på jazzklubben i Ludvika häromkvällen.
På scen stod Meta Roos och Kjell Öhman band.

Sångerskan och underhållaren Meta Roos, född och uppvuxen i Boda Kyrkby i Dalarna, håller stilen på bästa sätt. Hon kan blicka tillbaka på en mycket framgångsrik karriär. Hennes främsta hemvist är musiken och särskilt i den jazz som numera bär Ella Fitzgeralds klassikerstämpel.
Konserten i onsdags på jazzklubben i Ludvika hade två olika anslag, ett något mjukare och eftertänksamt före och en något mer svängigare och uppsluppen repertoar efter paus.

Under kvällens lopp fick vi höra mycket känsliga musikstycken som ”Softwind”, ”Witout a song” och ”Evergreen”, ”What a different a day make” till en mer svängigare ”A tisket a tasket” och ”Goody, goody”.
Meta Roos ackompanjerades av Kjell Öhman Band. Det rör sig om mycket hög kvalitet. Ja, de spelar i högsta divisionen i sin jazzgenre. Kjell Öhman piano, maken Jan Ottesen på gitarr, Hans Backenroth kontrabas och Jocke Ekberg trummor.
Musikerna och Meta hade före konserten brottats med ljudanläggning, allt var inte fulländat men det tycktes ändå inte påverka isntrumentalisterna och sångerskan särskilt mycket under kvällen.

Det var en fröjd att följa samspelet mellan musikanterna, allt från de där mycket lyhörda och inkännande visparna över trummorna, de djupa basgångarna, melodiska och snabba gitarrspelet fram till Kjell Öhmans lekfulla och improvisationsrika pianospel.
Efter paus blev det framför allt mer sväng ur den amerikanska sångboken. Detta kombinerades med undersköna ballader, där olika små utsmyckningar från varje instrumentalist möttes av publikens applåder.

Meta Roos har ännu tillräckligt stort tonomfång för att klara av Ella Fitzgeralds repertoar. Hon kan också konsten att samspråka med publiken på ett mycket avspänt sätt och underhållande sätt. Meta berättade inledningsvis att hon kommit upp i den så kallade ”reparationsåldern”. Att stoppa tiden är en omöjlighet men du kan sätta egna avtryck under färden.
Meta Roos och Kjell Öhman Band är framför allt traditionsbärare inom jazzen. Kvällen avslutades med ”Lady Be Good” och ”Happy Blues”. Jazzklubben kunde konstatera att Meta Roos och Kjell Öhman Band snuddade vid publikrekordet, ungefär 170 betalande. ”Den bästa kvällen den här säsongen”, löd omdömet från många trogna besökare.
Detta var vårens sista evenemang på Restaurang Gallerian, men jazzkubben har ytterligare en konsert på programmet: den 5 maj i Kyrkskolans aula med Dalarnas Ungdoms Big Band, DUBB.
Restaurang Gallerian, Ludvika.