Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick en ny flickvän – lät katten svälta ihjäl

Han trodde sig vara vräkt och utlåst och att katten omhändertagits. Det hade ingen. I stället hittades katten ihjälsvulten. Varför ägaren, en 53-årig falubo, bör dömas till dagsböter för djurplågeri, anser kammaråklagare Jenny Granqvist.

Det var den 21 februari förra året som utsända från Kopparstaden hittade den utmärglade katten hängande med en klo fast i en stolsdyna i den övergivna lägenheten. Posthögen nådde högre än brevinkastet.
En veterinär konstaterade att katten varit död ungefär en vecka och att den svultit ihjäl. Den var kraftigt avmagrad och det fanns inget i matsmältningssystemet.
Dessutom var kattlådan överfull och mat och vattenskålar tomma. Bland klagomålet mot mannen som hyrde lägenheten anfördes att det luktat kattpiss därifrån.
En anhörig till mannen sa sig ha hört katten jama 16 februari men att den varit tyst två dagar senare.

Den nu 53-årige hyresgästen medgav när han på tisdagen ställdes inför rätta att han inte besökt sin lägenhet sedan januari. Men det därför att han trodde sig vara avhyst och låset utbytt.
– Jag hade pratat med hyresvärden och fått uppfattningen att jag skulle bli avhyst. Därför höll jag mig gömd. Jag trodde de hade tagit bort katten, förklarade 53-åringen i rätten.
Att han lämnade lägenheten berodde på att han träffade en ny kvinna och flyttade in hos henne. Det övergick till att han helt övergav hemmet för att sedan tro sig vara utelåst av värden.
Det såg inte åklagaren Granqvist som något godtagbar ursäkt utan krävde att 53-åringen skulle dömas till dagsböter för djurplågeri. 53-åringen teg.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se