Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fidel Castro är död men revolutionen lever

Fidel Castros död betyder att en en person som spelat en avgörande historisk roll har lämnat oss. Han spelade en avgörande roll för att starta revolutionen genom att bilda den så kalla 26-julirörelsen1952 vars krav var att 1940 års grundlag skulle återinföras, en jordreform, rätt för industriarbetarna att få en del av företagens vinster och konfiskation av företag som missbrukat si makt under den föregående regimen.

Castro landsteg på Kuba tillsammans med andra revolutionärer på Kuba 1956 men bara 12 man överlevde. Ändå segrade man efter två års kamp. Detta berodde på regimens ruttenhet, gerillakriget på landsbygden som innefattade att man delade ut jord till bönderna, vilket gjorde att man fick stöd av bönderna och att vissa värnpliktiga demoraliserades. Sist men inte minst så deltog arbetarklassen i städerna, vilket spelade en avgörande roll.

LÄS OCKSÅ Ledare: "Castro - hjälten som blev diktator"

Men den kubanska revolutionens viktigaste resultat var att avskaffa analfabetismen och garantera sjukvård till alla.

Efter maktövertagandet förstatligande man de USA äga multinationella företagen. USA svarade med en bojkott av handel och alla kontakter med Kuba. Genom detta gick regimen längre än man planerat och förstatligade de flesta förtag och införde en planerad ekonomi. USA:s blockad gjorde att landet tvingade vända sig till Sovjet som köpte socker och sålde olja billigt till Kuba. Landet fick också militärt stöd och bidrog självt till att slå tillbaka den sydafrikanska apartheidregimens invasion i Angola under 1970 talet.

Men den kubanska revolutionens viktigaste resultat var att avskaffa analfabetismen och garantera sjukvård till alla vilket gjorde att livslängden har ökat till 79 år, högre än i USA. Barnadödligheten har minskat till 4,5 av 100 jämfört med 5,8 i USA och 48,2 i grannlandet Haiti. Man har ocksåsett till att alla får utbildning och tak över huvudet. Den höga klassen på utbildningen avspeglas av det faktum att Kuba kunna sända tusentals doktorer till länder som Venezuela och Bolivia som styrs av vänsterpartier.

LÄS OCKSÅ Kultur: "Kuba, Castro och USA"

Revolutionens isolering och det faktum att den vanns genom militär kamp betydde att det skedde en viss byråkratisk urartning. Många beslut fattas efter förslag uppifrån, militär och polis styrs med kommandometoder och den demokratiska processen brister. För att åtgärda dessa brister och införa ett helt demokratiskt arbetar- och bondestyre måste revolutionen spridas. Om kapitalismen skulle kastas över ända i Venezuela, Bolivia och andra latimnamerikanska länder så skulle Kuba kunna slå in på den vägen. Detta skulle ge en impuls till den sociala kampen över hela klotet.och vara början till slutet för det kapitalistiska systemet världen över.

Martin Oskarsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel