Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filiokus trollade på biblioteket

Femåringar fick stifta bekantskap med trollkarlen Filiokus Fredrik. Barnen fick se både buktaleri, trolleri och lindansande under föreställningen, där böcker var i fokus.

På fredagen besökte Filiokus Fredrik femåringar i Gustafs, Säter och Stora Skedvi för att underhålla dem med föreställningen ”Boken är min kompis”. I Säter spelades föreställningen på biblioteket.
– Jag har en massa kompisar med mig. Vill ni träffa dem? frågade Fredrik och fick ett rungande ”JA” från barnen.

När han började plocka upp ett gäng böcker protesterade dock barnen.
– Det där är ju böcker! utbrast de.
– Ja, mina kompisar är böcker. Och alla heter Bok, svarade Fredrik och visade upp ”Stora Trolleriboken”, en bok om cirkus och en annan om husdjur.

I samband med att husdjursboken presenterades fick barnen även träffa Fredriks kompis, hönan Rut.
– Hon kan låta som alla djuren i boken. Vill ni höra? undrade Fredrik och fick ett nytt jakande svar av den unga publiken.
Dalahästen Sven-Olof visade också upp sina konster innan Filiokus Fredrik gick på lina på golvet och sedan bjöd upp barnen att prova att gå på lina.
– Och här är min gitarr. Den har bara en enda sträng. Det är bra om man inte kan spela så mycket, sade Fredrik, spelade ”Lilla snigel” och fick hjälp med sången av barnen. Sedan upptäckte de att alla låtar som Fredrik kunde spela var just ”Lilla snigel”.

Mot slutet av föreställningen trollade Fredrik fram mynt, för att kunna betala förseningsavgiften för en bok som han hade glömt att lämna tillbaka till biblioteket.
– Vill ni ha fler kompisar? Gå då ut i biblioteket och låna hem en massa bokkompisar, uppmanade Filiokus Fredrik och tackade för sig.

Pär Sönnert/DT