Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmfestival av en slump

Garpenberg får oväntat stå som värd för en internationell filmfestival. I Folkets hus kommer ett 50-tal filmer av filmskapare från hela världen att visas under fyra dagar mellan 3 och 6 december.

Annons

Att International Random Film Festival, IRFF, hamnar i Garpenberg är helt och hållet slumpens förtjänst.
– Vi arrangerar festivalen för fjärde året i rad. Vi låter en nätbaserad slumpgenerator avgöra på vilken ort i världen som nästa års festival ska hamna, säger den österrikiske filmaren Synes Elischka.

Tillsammans med sin finska filmkollega och kompis Hannaleena Hauru grundade Synes Elischka IRFF 2010. Med slumpens hjälp förlades den första festivalen till en stad i Tyskland. Därefter har festivalen huserat i byn Bór Japilski i Polen och förra året hamnade man i den lilla byn Anija i Estland med bara 128 invånare.
– Vi håller alltid fast vid den ort som slumpen väljer ut åt oss. I Anija fanns ingen samlingslokal så vi fick hänga upp en duk på en ladu­vägg och visa filmerna utomhus. Det var i mars så det var ganska kallt, säger Synes Elischka.

Tanken är att festivalen ska kunna hållas på vilken plats som helst på jordklotet. Till de tidigare festivalerna använde man en tjänst på Wikipedia där man slumpmässigt kan få fram ett ortsnamn ur sajtens register.
– Wikipedias register innehåller massor av orter i Europa men få i övriga världen. I fjol prövade vi en helt säker slumpgenerator som baserar sig på astronomiska data.

När Garpenberg, Sweden, dök upp blev festivalarrangörerna rätt besvikna eftersom orten ligger så nära de tidigare festivalplatserna.
– Vi hade hoppats på en exotisk ö i Stilla havet, men nu valde slumpen Garpenberg och då får det bli så.

I torsdags kom Synes Eli­schka till Hedemora för första gången för att förbereda festivalen. Genast vändes besvikelsen i stormande entusiasm.
– Jag har träffat er borgmästare Ulf Hansson som genast tände på idén. Han har visat mig Garpenberg och Folkets hus där.
– Stora fina lokaler och en riktig biograf. Det har vi aldrig haft tidigare, vilken överraskning. Det här blir en toppenfestival, säger Synes Elischka upprymt.

Hittills har IRRF visat 1 300 filmer. Urvalet av vilka 50 filmer som visas på festivalen låter arrangörerna givetvis slumpen sköta.
Synes Elischka berättar att man ett år bakade kakor med en inbakad lapp med länken till en film. Kakorna delades ut bland byborna. Från kakorna som blev över tog man filmerna som fick delta i festivalen.
– Tanken var att alla filmer skulle ses av åtminstone en person som förhoppningsvis laddade ner och tittade på filmen som fanns på lappen i kakan. Ett annat år klistrade vi lappar med filmtitlarna på bollar i ett bollhav och lät barn dyka efter bollarna. Synes Elischka förklarar att IRFF startades som en kritik mot filmfestivaler i allmänhet som han betraktar som ganska absurda fenomen.
– Det går inte att tävla i filmskapande. Ingen kan säga att den ena filmen är bättre än den andra när det gäller innehåll och tema. Därför har vi ingen tävling.

Men när Synes Elischka hörde talas om det stora gruvbolaget som verkar i Garpenberg fick han idén om att fråga Boliden om bolaget kan tänka sig att donera en prissumma.
– Gör de det så kommer vi för första gången att ha en jury som får utse den bästa filmen.
Arrangörerna söker nu kontakt med lokala musiker, artister, krogägare och andra som skulle vilja medverka i festivalen.
– Med Folkets hus som festivalcentrum kan vi tillsammans skapa en lokal kulturfest av stora mått, säger Synes Elischka med något drömskt i blicken.

Folkets hus ordförande Bennie Eriksson blev totalt överraskad när Synes Elischka dök upp i Garpenberg men var genast med på noterna.
– Visst blev jag förvånad, helt otroligt att vi får en internationell filmfestival till lilla Garpenberg. Det här blir bra, för det är gratis och mycket folk kan komma hit och titta på film, säger Bennie Eriksson

Rolf Sundblad/DT