Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmstudievårenmed europeisk film

Ludvika Filmstudio behåller greppet om en publik på 250 medlemmar. Så många, eller närmare bestämt 252, såg höstens filmserie på Avenybiografen.

LUDVIKA
Hösten innebar ”det digitala lyftet” för filmstudion, efter digitaliseringen av maskinrummet på Avenybiografen. Egna maskinisten ”pensionerades” och Björn Biografers anställda (som även sköter Star-bion i lokalen bredvid) svarade för det tekniska.
Borta är utrustningen för (och kånkandet på) celluloidfilmerna.
– Samarbetet med Björnbio har gått alldeles utmärkt, säger filmstudions ordförande Jörgen Gunnarsson.

– Men inte alla filmer har funnits tillgängliga i bästa DCP-formatet. Men det har löst sig riktigt bra med DVD-versionerna av filmerna, säger styrelseledamoten Bengt-Åke Malmquist.
När nu filmstudiovåren 2013 presenteras så är det med glädjande sex europeiska filmer samt en rysk och bara en från USA.

– Vi startar redan nu på torsdag den 24 januari med den mest önskade filmen i vårt önskningssystem, tillika fransk megasuccé, En oväntad vänskap, säger Jörgen Gunnarsson. Filmen hade sin premiär 2011.
Man måste vara medlem och köpa medlemskort 350 kronor för alla åtta filmerna. Sedan inträffar det givetvis att alla inte kan komma alla filmkvällar.
Filmkväll två sista januari visas den danska A Royal Affair (2012) med Mad Mikkelsen och Alicia Vikander, som utspelar sig kring den schizofrene kungen Christian VII i Danmark på 1700-talet.

Tredje filmen under filmvåren är Källan (2011).I en avlägsen by i Nordafrika är det kvinnornas uppgift att bära vatten från källan i bergen, medan männen tillbringar sin tid på kaféet, röker och pratar. Vattenledning tycker männen är onödigt tills kvinnorna inleder ett beprövat vapen; kärleksstrejk.
Barbara (2012), belönad med Silverbjörnen i Berlin 2012, visas den 14 februari. Utspelar sig i Östtyskland, året är 1980. Läkaren Barbara i Östberlin drömmer om ett liv utanför det kontrollerade landet och planerar en flykt till väst...
Femte filmkvällen spelas USA-filmen Hugo Cabret (2011) om ett magiskt pojkäventyr upp. Pojken lever ett hemligt liv inne i väggarna på en tågstation i Paris och försöker med en flicka lösa ett mysterium kring hans döde far, ägaren till en leksaksaffär och ett hjärtformat lås som verkar sakna nyckel...
Italiensk film finns representerat den 7 mars hos filmstudion med Terraferma (2011). Ska invånarna på den lilla sicilianska ön fortsätta försöka leva på fiske eller sadla om till turism? När en flyktingbåt förliser vänds tillvaron upp och ned och moralen ställs på prov. Många beslut måste fattas. Filmen var Italiens Oscarsbidrag 2012 och fick juryns specialpris i Cannes.
Den 14 mars blir det rysk film, Elena (2012). Rikt omgifta Elena upplever enorma skillnaden i tillvaron mellan sin arbetslöse son, med familj och hopplös tillvaro i för-orten, och hennes nya mans bortskämda dotter. Allt ställs på sin spets när rike mannen får hjärtattack och ändrar sitt testamente.
Filmstudiovåren avslutas 21 mars med ännu en dansk film: Balladen om Marie Kröyer (2012). Hon var konstnär, gift och en av Danmarks mest omtalade kvinnor när hon blir förälskad i unge svensken Hugo Alfvén. Hon gifte om sig med den svenska tonsättaren och paret bodde på 1930-talet i Leksand.Boo Ericsson
ludvika@daladem.se