Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fimbultyr siktar högt med vikingblackmetal

Efter att ha bytt ut fyra medlemmar är vikingblackmetalbandet Fimbultyr nu tillbaka.
– Det blir fornnordiskt raseri på Rockstadscenen, säger sångaren Christofer Säterdal Bergqvist.

Fimbultyr bildades 2005 och släppte sin första och hittills enda skiva tre år senare.
På grund av medlemsomsättning blev det sedan det rätt tyst.
– Vi fick ju väldigt bra kritik av ”Gryende tidevarv”, så det är tråkigt att vi inte gjorde så mycket efter första skivan, säger Christofer.

Fyra medlemmar lämnade bandet och ersattes av tre nya.
Tillsammans har de nu spelat in nytt material och hade hoppats hinna klart med nya skivan ”Niddikter” före Sabaton Open Air - Rockstad: Falun.
– Det blir en mer mogen skiva. Men vi får skjuta upp den ett par månader för att kunna fokusera på spelningen. Det blir vår största hittills.

Av hänsyn till Jordbruksverkets regler, blir det inget ko-blod på scenen den här gången. Annars hade bandet gärna haft det igen, för att förstärka sitt ”fornnordiska raseri”.
– Men vi ska ge en show, spänna blicken i folk och visa jävlaranamma, säger Christofer Säterdal Bergqvist.

Vad är det egentligen för musik ni gör; hur beskriver du den?
– Det är en form av melodiös vikingblackmetal som har majestätiska partier blandat med aggressiv blackmetal.
Musiken står Jonas Arnberg för medan Christofer Säterdal Bergqvist skriver texterna, på svenska. Han har ett stort intresse för vikingatiden och hämtar mycket inspiration ur fornnordiska skrifter.
– Om man läser exempelvis Eddan, tar den upp moraliska frågor som är aktuella i dag också.

I Fimbultyrs musik finns en hel del kritik mot kristningen av de fornnordiska folken. Christofer tror själv att mycket hade varit bättre om kristendomen inte hade spritts och fått fäste i landet.
– Jag är själv ateist och troligen också antiteist.
Det hindrar honom dock inte från att använda mycket mytologi i låttexterna.

Jag måste också fråga om bandnamnet. Fimbultyr?
– Det står för ”den store guden” i fornnordisk litteratur och är ett av Odens namn. Vi tyckte att det klingade bra. Folk känner också till vad en fimbulvinter är och frågar gärna vad namnet står för.

Christofer Säterdal Bergqvist ser spelningen på Rockstad som första steget på en stor satsning. Drömmen är att turnera i USA och Sydamerika.
– Jag tycker inte att det är helt orealistiskt om det skulle hända inom ett år, om vi skulle få hänga med något större band.

Jennie-Lie Kjörnsberg
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se