Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fin avslutning på årets Avesta Art

Årets Avesta Art var den tolfte i ordningen och kallades ”Heart&Brain”. Vad gäller avslutningen med antändning av halm-skulpturer var det fjärde gången.

Ofta visas bilder från okontrollerade bränder i tv. Man kan nästa säga att årets halmskulpturer fick en att tro att det var en okontrollerad brand. Nästan hela planen framför det gamla järnbruket lystes upp av olika eldar.

Den som stod nära kunde också känna värmen från eldarna. De två föregående åren har i regel en enda stor skapelse byggt. Nackdelen har varit att elden snart ”slukat” skapelsen på bara någon minut. Nu tog det betydligt längre tid genom att många olika skapelser antändes. Det hela blev en fin eldshow.
Den som fick se sig skapelse ”Little Giant” brinna upp var Guangjuan Zhanh som för två år sedan byggde ett stort ansikte och en hand på Avesta Art. Hon menade att så är livet och var inte direkt ledsen när hennes fina figurer antände först.
Ledare för årets halmskulturer var Gunnar Carl Nilsson. Han var även ansvarig förra året samt vid julmarknaden när han använde isblock och halm.

Årets Avesta Art samlade många besökare i år. I dag, tisdag, kommer självaste kungen på besök.
Under hela lördagen var det aktiviteter med massor av musik innan den stora eldfesten avslutade kvällen.
Ungdomar från Sjöviks folkhögskola spelade, rockgruppen Magic 2 samt Pohn Jettvi. I Magic 2 spelade bland annat Maths Isacsson och i Pohn Jettvi 77-årige trummisen Bosse Skoglund. Han imponerade med sitt trumspel och drog ner massor av applåder.
Applåder fick också konstnärerna bakom årets halmskulpturer. Nu är det bara att se fram emot nästa års Avesta Art. För det blir en fortsättning lovade verkschefen Kenneth Linder.

Roland Engvall
roland.engvall@daladem.se