Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fin musik i varje vrå

Dans i ladan, buskspel i varje vrå och visstuga i solnedgången. Till Strandbackens folkpark i Dala-Floda kom hundratals spelmän till årets Västerdalsstämma.

Annons

Ljudet av fioler, dragspel och nyckelharpor fyller Folkets Park när solen sänker sig över festplatsen. Överallt pågår buskspel. I ett hörn står Ulla-Britta Lundin, 81 år, från Dala-Floda och lyssnar till Jean-Pierre Yvert som spelar en vals från Dala-Floda på sitt dragspel.
– Jag älskar när han spelar! säger Ulla-Britta, och ber honom spela en låt till.

Den första Västerdalsstämman hölls 1971 i Nås.
– Då var folkmusiken jättestor. Det räckte att annonsera att det skulle hållas en stämma så kom massor av folk från hela Västerdalarna, berättar Alf Tangnäs, engagerad sedan starten.

Västerdalsstämman är en ”rullande stämma” där spelmanslag i olika byar turas om med värdskapet. År 1979 kom Gagnef med i arrangemanget, och Dala Floda stod som arrangör. I dag är de flesta på festplatsen spelmän – men inte alla.
– Vi har kommit för stämningen, glädjen och det fina vädret! säger Christina och Staffan Norin.

– Man blir sugen på att dansa, tillägger Christina och kastar en blick in mot ladan, där Floda Spelmanslag, Kårebockens trallarlag, Skogsstiernan och andra turas om att spela.
Där ska paren dansa länge till – tills orken tryter för de dräktklädda spelmännen.

Lisa Persson/DT