Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Final i Hjortnäs

Sex år av musikcaféer i Hjortnäs bystuga tog slut i lördags. Finalen höll högsta klass.

Jussi Kuismin har arrangerat 50 folkmusikkonserter i Hjortnäs bystuga. Över 200 musiker ha stått på scenen sedan 2009.

Allt har en början och allt har ett slut, var Jussis sorgliga besked. När musikerna Peter Rousu och Partik Andersson gav Jussi en egen låt i slutet av konserten blev Jussi tagen.

– Det här är för mycket. Nu går jag in och diskar, sa Jussi.

Peter Rousu och Patrik Andersson kallar sig Supernova tillsammans. De står stadigt i den moderna folkmusiken och jobbar med mjuk elektrifiering och danssmittande spel på gitarr (Peter) och hardingfela/fiol (Patrik).

Den norska musiken drar ner applåder i bystugan. Längst bak snurrar flera danspar. Egenkomponerade polonäser och schottisar sitter perfekt. Samspelet och följsamheten imponerar. De är inga duvungar. Patrik har utvecklat sitt spel via studier i Norges musikhögskola.

Peter bjuder på flera egna kompositioner. Hans gitarr ligger tätt intill fiolen. Ibland tar gitarren melodistämman och fiolen får kompa. På en nanosekund är det tvärtom.

Jussi Kuismin har bjudit på folkmusik av högsta internationella klass under alla år. Synd att det är slut. Supernova satte en värdig punkt.