Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finalen avgjord i DD:s populära fisketävling

I fredags avgjordes finalen i årets DD-Fiske i ett strålande vackert höstväder. Ljustjärn norr om Nyhammar blänkte som en nyputsad spegel, samtidigt som årets nio finalister var fyllda av förväntningar inför dagens drabbning.

– Vi har släppt i 70 regnbågar i Ljustjärn inför DD-Fisket i år, och den här veckan har haft stängt för att spara på fisken. Vi hoppas verkligen och tror att alla får fångst i dag, säger Ingegerd Höök från Grangärde Fiske.Det hinner inte gå mer än två minuter sedan startskottet ljudit av förrän Mikael Eriksson-Blok från Mora får en riktigt fin regnbåge på kroken.

Efter en tämligen kort brottningsmatch i vassruggen lyckas Mikael bärga fångsten och skiner som en sol med hela sitt ansikte.

Den snabba starten bådar gott, och hoppet om god fångst sprider sig snabbt till de andra deltagarna längs Ljustjärns strand.

– Jag tänkte nog när jag kom hit i morse att vattnet såg lite väl lugnt ut. Det brukar vara bättre om det krusar en aning på ytan, för det gör liksom fisken mindre skygg. Men det här är ju en jättebra bra tendens, och det ser ut att bli mycket fisk till DD-fiskarna i dag, säger tävlingens fiskeexpert Erik Vestli.

Willy Björkman, 12 från Säter är DD-fiskets yngste deltagare, och han har varit tvungen att ta ledigt från skolan.

Han har dagen till ära med sig sin mormors sambo Bengt-Åke Johansson, gammal idrottsman inom både fotboll, bandy och ishockey.

– Jag har varit med i familjen sedan Willy var en liten kille. Jag var med i Borlänge då han fick sin första fisk, och han kan inte ha varit mera än 3-4 år då. Men han var redan väldigt tidigt en ihärdig och duktig fiskare. För honom är det nästan bara fiske och ishockey som gäller, och då är det oftast jag som skjutsar när det är dags att dra iväg. Det här har han pratat om hela sommaren, och jag tror att han kommer att placera sig bra här idag, säger en stolt Bengt-Åke Johansson.

2013 års DD-fiskefinal känns extra rolig eftersom segraren Juha Korpela från Borlänge lyckats vinna tävlingen en gång tidigare för något år sedan.

– Det är nästan skrämmande likt som när jag vann förra gången. Jag stod på samma ställe, och första fisken som också var den största högg precis intill kanten på tjärnen. Exakt som den här gjorde, säger en strålande glad Juha Korpela, från Borlänge.

Bons Nisse Andersson
bons@daladem.se