Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finansiär vill ha gruvföretag i konkurs

Grängesberg Irons finansiär K II Holding vill ha tillbaka sina 3,5 miljoner dollar och ser samtidigt gärna att gruvprojektet lever vidare, men med helt nya ägare och med en långsiktigt hållbar finansiering.

Annons

K II lånade den 13 augusti 2010 ut 3,5 miljoner dollar till Grängesberg Iron, som skulle ha betalas tillbaka 16 augusti 2012. Sedan har löften om återbetalning svikits gång efter gång, vilket efter långa diskussioner parterna emellan ledde till att bolaget begärde gruvbolaget i konkurs.

Men Grängesbolaget har av Falu tingsrätt fått skydd genom företagsrekonstruktion fram till 23 december. Något som K II Holding beklagar, kommenterar bolagets svenske advokat Johan Lundberg.
– En rekonstruktion skyddar bara de gamla ägarna medan en konkurs på ett bättre sätt hade öppnat för att nya och bättre ägare med rätt resurser hade kunnat komma in i projektet, utan att tvingas gå via befintliga ägare.
– Följaktligen skulle en konkurs öppna nya möjligheter och innebär absolut inte slutet för gruvprojektet. K II Holding vidhåller att Falu tingsrätts beslut är felaktigt och K II avser att överklaga beslutet. Konkursansökan var inlämnad flera veckor innan det att ansökan om företagsrekonstruktion inlämnades.

– Den här historien började med att Grängesberg Iron hörde av sig och ville ha finansiering till att utveckla gruvprojektet i Grängesberg. K II fick garantier för att Grängesberg hade en kompetent ledning med de rätta resurserna.
Johan Lundberg berättar att hans uppdragsgivare varit välvilliga och i ett par omgångar förlängt lånet men till slut rann bägaren över när lånet inte återbetalades trots alla löften som getts.

– K II Holding var inte längre i en position där man kunde lita på Grängesberg Irons löften. Nu när vi ser hur pengarna använts så tycks endast Grängesberg Irons ägare och styrelse ha tjänat något på Grängesberg Iron.
– Utifrån dokumentationen som givits in till tingsrätten verkar det snarare som att de pengar som K II Holding lånat ut, till betydande del har gått till betalningar av styrelsearvoden, löner och konsultarvoden till aktieägare och närstående, i stället för till verklig utveckling av gruvprojektet och andra nödvändiga tredjepartskostnader. Det hade varit rimligare att aktieägarna i projektet först skapat intäkter och sedan fått betalt.

K II Holding välkomnar nya investerare till projektet, men ifrågasätter möjligheterna för Grängesberg Irons rekonstruktör att hitta finansiärer nu under pågående rekonstruktion när bolaget inte har lyckats med detta under de föregående 15 månaderna.
Grängesbergs rekonstruktör Thomas MacDowall kommer vid ett möte London nästa vecka att försöka att hitta finansiärer via en engelsk grupp och i förhandlingarna i Falu tingsrätt. Samtal pågår också med andra intressenter som Grängesberg Iron tidigare också haft kontakt med.

Bo Joffer/DT