Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finesser och tankar på Backlundgården

Sommarens konstnärliga huvudaktörer på Backlundgården i Svärdsjö är Hilda Lindström och Staffan Svensson, samt sufflerande elever ur årskurs 8 i Svärdsjöskolan på Härbret.
Konstnärerna famnar Arvid Backlund i två skilda scenarier där tiden ges lekrum i ett avancerat tankeexperiment och konstnärlig bildlaboration.
– Hur hade det varit om Arvid Backlund varit aktiv i dag? undrar båda konstnärerna.

Staffan Svensson, Ludvika, låter sina tekniskt karaktäristiska och stilistiska skulpturer med bland andra Selma Lagerlöf, Anders Zorn och Bertil Bull Hedlund göra sig bekvämt hemmastadda i galleriet.

Nationalmålaren Zorn arbetar framför staffliet klädd i vargskinnspäls.

– Här finns den raka mentala kopplingen till Arvid Backlund, säger Staffan Svensson. För det var Anders Zorn som tidigt såg konstnären Backlund och hjälpte honom till studier vid Högre Konstindustriella skolan och vidare till Konstakademien.

Se därför Svenssons skulpturala installationer som en ren hyllning.

Hilda Lindström, Falun, går flera steg längre. Med en serie digitala porträtt går ridån upp i ett helt annat perspektiv med Arvid Backlund själv på åskådarläktaren. Kanske som en tänkt medaktör - om han levat och verkat i nutid, förstås.

Sätten konstnärerna tar galleriet i anspråk görs med både finess och eftertanke.

Elever ur klass 8 vid Svärdsjöskolan fyller samtidigt Härbret med närmare 75 masker av olika karaktärer. Den delen av sommarens utställning bör man absolut inte missa vid ett besök.