Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finns med på tidningen Lands lista över öppna trädgårdar

Ananas-smultron och persikotomater.
Hallon, sparris, sallad och kryddor. Tjugofem hönor, trettiofyra olika sorters fruktträd och hundra tusen bin.
Tommy och Monica Nilssons trädgård är något utöver det vanliga. Och den artonde juli är alla välkomna in.

Nu har tidningen Land uppmärksammat Tommy och Monica Nilssons trädgård och tagit med den på sin lista över öppna trädgårdar.
- Glad blir man väl, men det är ingen märkvärdig trädgård på det sättet, säger Monica Nilsson. Men det är det. Från gatan är det svårt att ana vad som finns på baksidan av huset på Lugnavägen 8 i Gustafs. Det är först när man kliver runt hörnet som den börjar breda ut sig på riktigt - trädgården. Här finns en damm, tre växthus, en biodling, en kryddträdgård, tjugofem höns, ett lusthus och ett utomhuskök där paret lagar alla sina måltider under sommarhalvåret. Gräsmattorna är gröna och oklanderligt klippta, varje måndag och fredag. Det var när Tommy Nilsson gick i pension från Gustafs Bröd som arbetet med trädgården tog fart på allvar, även om arbetet påbörjades redan för tio år sedan. För två-tre år sedan skickade han in bilder på trädgården till Land, men hörde inte av dem förrän nu i sommar efter att en gammal kund tipsat tidningen.
- Vi blev förvånade när de ringde. Då kom det några tårar faktiskt, säger Tommy Nilsson.

Uppfinningsrikedom och nytta

Så hur gör man då för att få en så fin tomt? Både Monica och Tommy Nilsson betonar att de är amatörer. Det viktigaste för att sköta tomten och hålla den fin är vattningen och gödningen. Och tiden. Monica Nilsson börjar så petunior, tagetes, dahlia och aster i sitt växthus redan i februari.
- Vi lägger ner fem timmar var om dagen. Man går med huvudet i marken och när man tittar upp är det höst, säger Tommy Nilsson. Men det lönar sig också. Trädgården Tommy och Monica Nilsson är självförsörjande på det mesta. Det är bara pålägget till smörgåsarna och kött som behöver köpas till. Inspirationen kommer från dem själva. Ibland kanske en bild i någon tidning.
- Vi är inte färdiga än. Man blir aldrig färdig med en trädgård, säger Tommy Nilsson och skrattar.

Öppet hus

Den 17 juli mellan tolv och sex på eftermiddagen kommer Monica och Tommy Nilssons trädgård att vara öppen för allmänheten att besöka. Då kommer de att ordna bingo och bjuda på saft och bullar till alla gäster.
- Det ska bli jävligt kul det här. En dotter kommer upp från skåne och ska hjälpa till att servera kaffe, säger Tommy Nilsson.
- Nu är det bara solen som ska vara lysa också, säger Monica Nilsson. De räknar med mycket folk.
- Jag tror att det kommer 500 personer om det är fint väder, säger Tommy Nilsson, och tillägger: Jag har aldrig haft fel förr.

TEXT OCH FOTO: Victoria Greve
0225-52057
victoria.greve@daladem.se