Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finsk tango trollband i Gagnef


När: Lördag 12/7 kl 00.15

Var: Amfiscenen i Ängsholns folkpark, Gagnef

Skankaloss hade i år flyttat "bryggscenen" från badområdet och istället riggat upp en scen mellan två röda hus alldeles intill Dalälven, som fungerade som naturlig (och gränslöst vacker) kuliss. Ett utmärkt sätt att använda de befintliga miljöerna i Gagnefs folkpark. Här avslutade det svenskfinska tangobandet Darya & Månskensorkestern åtminstone min festivalhelg strax efter midnatt i lördags. Fullmånen hängde över oss likt en dallrande ost och kastade sitt vemodiga sken över amfin.

Det är nästan svårt att med ord beskriva konserten som Darya & Månskensorkestern bjöd på. Så mycket känslor som for mellan hjärnsynapserna. Bandet bar värdigheten på sina axlar, i sina sobra kläder med piffiga detaljer och i musiken – finsk tango spetsad med jazz, vals och gud vet allt, analysverktygen togs helt ur bruk inför den enorma upplevelsen. Sångerskan Darya Pakarinen sjöng på både finska och persiska men språket var ingen barriär. Jag tror inte att jag hört eller sett något vackrare.

Knottrorna ville inte släppa taget om mitt skinn och den tungsinta tangotakten slet mitt hjärta ur bröstet och slungade ut det över Dalälven. Det sögs dock upp av Viktor Brobackes trombon, manglades till bitar i Amanda Fritzéns dragspel och brann upp när Littmarcks stråke for fram över fiolsträngarna. Fulländning in i minsta detalj.