Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fioltoner i ”bruket” livade upp i Ore

Annons

ORE
Spelmansmusiken lever i allra högsta grad i Ore. I helgen arrangerades den femte upplagan av Spelmansstämman i Furudals Bruk.
– Vi måste mer och mer sälja och uppmärksamma glesbygdens potential, säger en av eldsjälarna, Lennart Öhnell.

Spelmansmusiken är ett bra exempel på glesbygdens styrka. Så också i Ore och Furudal.
Spelmansstämman i Furudals Bruk har utvecklats och betyder i dag en hel del för den norra Rättviksbygden.

Börje Sommar är mannen bakom verket. Det var i samband med 300-årsfirandet av Furudals Bruk som Börje fick uppgiften att fixa de musikaliska inslagen. Spelmansstämman blev ett av inslagen till jubileet. Sedan har det bara fortsatt.
Årets stämma inleddes på fredagskvällen med 60-årsjubilerande Boda spelmanslag i Ore kyrka. Det blev en både gemytlig och trivsam tillställning.
Eftersom leksingen och storspelmannen Knis Karl Aronsson på sin tid hade nära kontakt med Bodaspelmännen var det naturligt att spelmännen från grannkommunen, Kungs Levi, Alm Nils, Tommy Gjers, Erik Berg och Annica Effting och spelade upp i kyrkan.

På lördagen fortsatte fioltonerna ljuda. I Kättingsmedjan dansades det. Lördagens höjdpunkt var konserten med Anders Nygårds som vid sin sida hade dragspelaren Bertil Skeri.
– Det ska bli kul. Det är första gången jag är med på spelmansstämman i Furudals bruk, sa riksspelman Nygårds, som menade att det är rena vansinnet att krympa på resurserna till hårt ansträngda Folkmusikens Hus i Rättvik.
– Jättetråkigt att det blivit så. Folkmusikens Hus har betytt mycket för mig. Inte minst arkivet med alla nedteckningar av gammal musik.
– Vi håller på tills de slutar gnida på fiolerna, säger Börje Sommar och ler. Nu har vi etablerat oss lite. Miljön här andas spelmansstämma.
Visst är det mycket moll och vemod i Oremusiken, menar Sommar, men vad gör det. Nu var stämningen på topp.

Christer Klockarås/DT