Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fira jul och nyår utan att äta gris

Nu är det jul igen och som vanligt har 650 000 griskultingar dödats under oerhört brutala former för att hamna på våra julbord.

Under sina korta liv har grisarna mindre än en kvadratmeter var att röra sig på. Efter en stressig uppväxt på hårda betonggolv, utan att någonsin se dagens ljus, trängs grisarna – fortfarande långt ifrån fullvuxna – ihop i trånga boxar i en lastbil. Trängseln gör det svårt för grisarna att andas och stressen leder till aggression och skador.

Många grisar kräks och svimmar under transporten och en del dör en långsam död på väg till slakteriet.

Framme vid slakteriet får grisarna ofta trängas i boxar under natten, tillsammans med okända grisar. Detta orsakar ytterligare stress och aggressioner.

Innan kultingarna slaktas gasas de med koldioxid tills de blir medvetslösa. Att gasas med koldioxid är extremt obehagligt och orsakar drunkningskänslor och ångest. När grisarna gasats medvetslösa hängs de upp i benen och halspulsådern skärs av.

Frågan är om du tycker att detta är ett acceptabelt sätt att behandla levande, kännande individer. Individer som är lika intelligenta som hundar och katter och som liknar oss människor i sitt känsloliv.

Tycker du inte att det är ok kan du välja att inte stötta denna behandling och istället prova en vegetarisk jul.

I dag finns de flesta av julbordets favoriter i vegetariska varianter, så du behöver inte gå miste om något. Julen är en tid för goda gärningar. Detta kan bli din goda gärning.

Per-Anders Jande

Jill Selander

Jonas Norberg

Vegonormnätverket

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare