Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Firade bryggeri i världsklass

I lördags bjöd Spendrups in till öppet hus och officiell invigning av det nya lagret och vd Fredrik Spendrup inledde sitt anförande på följande sätt:
– Välkomna eller höj, höj som man säger här i Grängesberg.

Spendrups verksamhet är numera koncentrerad till Grängesberg och man har på senare tid investerat för två miljarder kronor.
– Vi har nu ett av de modernaste bryggerierna i världen, fastslog Fredrik Spendrup.
Det nya lagret (Louis lager) och investeringarna i produktionsenheten tyckte bryggeriledningen var värd att fira och därför bjöd man in till öppet hus och festligheter vid lagret.

Bland gästerna fanns Jens och Ulf Spendrup, Dalarnas landshövding Maria Norrfalk och Ludvikas kommunalråd Maria Strömkvist.
Det var en härlig sensommardag, en strålande sol som värme vilket gjorde gästerna på extra gott humör. Bland annat bjöd Jens Spendrup på lite improviserad dans tillsammans med barnbarnen John och Leon.
Fredrik Spendrup berättade bland annat att familjen Spendrup har hållit på med alkoholhaltiga drycker i 300 år.
– 1923 köpte min farfars far Louis Spendrup Grängesbergs Bryggeri för 23 300 kronor. Då hade man fem anställda. Det som då producerades på ett år, producerar vi nu på en vecka.
Fredrik noterade också:
– När jag kom till Grängesberg för över 40 år sedan fanns det 50 bryggerier i Sverige och Spendrups var ett av de minsta.
Han berättade också om hur tungt det var för bryggeriet på 1970-talet när mellanölet togs bort, men att det ändå fanns drömmar kvar om att få företaget att blomstra.
– Det handlar om att se möjligheterna och genomföra dessa, att aldrig ge upp.
Den investering som nu har gjorts är den hittills största i bryggeriets historia och i dag tappar man som mest 4,7 miljoner flaskor och burkar om dagen och kapacitet finns för tappa ännu mer.

När Louis Spendrup kom in i bilden handlade det om 600–700 flaskor om dagen.
– Jag vill tacka alla som är här i dag, alla som har slitit hårt fört att nå dit vi är nu, styrelsen och Ludvika kommun som hela tiden trott på oss, avslutade Fredrik Spendrup.
Landshövding Maria Norrfalk tyckte att det var en fantastisk dag för Spendrups och hela Dalarna.
– Flyttlassen har gått hit, i stället för ut från länet. Nu finns här en produktionsplats i världsklass, en arbetsplats som tekniskt är i framkant och det finns ett miljötänk. Spendrups är ett nav i Dalarna och Bergslagen, sa Norrfalk.
Hon sa också att det handlar om ett gott öl som alla i länet ska vara stolta över. Och vad gäller den investering som gjorts sa hon:
– Det är en satsning för framtiden som är unik.
Norrfalk tillade att familjen Spendrup har visat uthållighet och mod och att man har trott på det man gör.
– Det är en anda som jag hoppas sprider sig i länet.
Inbjudna hade under festligheterna tillgång till mat och dryck. En hoppborg lockade barnen och de något äldre kunde också vara med på ölprovning. Sisters of soul underhöll med musik från scenen och på förmiddagen arrangerades en bryggerivisning.

Frank Elfstedt/DT