Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiskarheden igång ­efter senaste branden

Fiskar­hedens Trävaru AB har nu fått upp farten efter den senaste branden som bromsat farten för det framgångsrika transtrandsföretaget.
– Vi säljer det vi producerar och nu har vi fått nog av bränder. Nu vill vi såga, säger VD Olle Larsson.

I träbranschen gäller det att ha fingertoppskänsla och ­lite tur. Fiskarheden har sin huvudsakliga marknad i Afrika och Asien som är betydligt viktigare än Europa.
– Trots problemen i Egypten går det bra för vår ­export till framförallt Nordafrika och även Egypten. Vi säljer ungefär 20 procent av produktionen till Egypten och närmare 40 procent till Algeriet, säger Olle Larsson.

Fiskarhedens virke är ­efterfrågade bland nordafrikanska köpare och bolaget har byggt upp ett framgångsrikt exportkoncept med framförallt Algeriet.
– Nu har vi ett väldigt litet lager, så för oss gäller det att ligga i för att producera i takt med efterfrågan, säger Olle.
Under ett halvår har det varit tuffa tider för före­taget, det efter en för­ödande brand i en flispanna i februari. Men nu är den nya pannan på plats.
– Vi har tvingats minska produktionen under vintern då vi kört med en ­inhyrd oljepanna. Den står kvar som reserv ett tag till som back up om det skulle bli inkörningsproblem.
Värdet av den nya ­pannan, som ger värme för virkestorkar och värme i anläggningen, och den nya byggnad som rymmer delar av den landade på 20 miljoner kronor.
– Utöver den kostnaden så tvingades vi också dra ner på produktionen från tre- till tvåskift under ­vintern, men nu kär vi för fullt igen, säger Olle Larsson.

Även om försäkringsbolaget varit ett stöd vid återuppbyggnaden så har också Fiskarheden sett till att ­modernisera anläggningen med egna investerings­medel.
– Nu har vi den modernaste pannan vi kan ha och vi har sett över placeringen av den så minimerat risken för nya bränder.
– En bonus är också att miljöpåverkan blir än bättre­.

Nisse Schmidt/DT