Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiskarheden igång ­efter senaste branden

Fiskar­hedens Trävaru AB har nu fått upp farten efter den senaste branden som bromsat farten för det framgångsrika transtrandsföretaget.
– Vi säljer det vi producerar och nu har vi fått nog av bränder. Nu vill vi såga, säger VD Olle Larsson.

Annons

I träbranschen gäller det att ha fingertoppskänsla och ­lite tur. Fiskarheden har sin huvudsakliga marknad i Afrika och Asien som är betydligt viktigare än Europa.
– Trots problemen i Egypten går det bra för vår ­export till framförallt Nordafrika och även Egypten. Vi säljer ungefär 20 procent av produktionen till Egypten och närmare 40 procent till Algeriet, säger Olle Larsson.

Fiskarhedens virke är ­efterfrågade bland nordafrikanska köpare och bolaget har byggt upp ett framgångsrikt exportkoncept med framförallt Algeriet.
– Nu har vi ett väldigt litet lager, så för oss gäller det att ligga i för att producera i takt med efterfrågan, säger Olle.
Under ett halvår har det varit tuffa tider för före­taget, det efter en för­ödande brand i en flispanna i februari. Men nu är den nya pannan på plats.
– Vi har tvingats minska produktionen under vintern då vi kört med en ­inhyrd oljepanna. Den står kvar som reserv ett tag till som back up om det skulle bli inkörningsproblem.
Värdet av den nya ­pannan, som ger värme för virkestorkar och värme i anläggningen, och den nya byggnad som rymmer delar av den landade på 20 miljoner kronor.
– Utöver den kostnaden så tvingades vi också dra ner på produktionen från tre- till tvåskift under ­vintern, men nu kär vi för fullt igen, säger Olle Larsson.

Även om försäkringsbolaget varit ett stöd vid återuppbyggnaden så har också Fiskarheden sett till att ­modernisera anläggningen med egna investerings­medel.
– Nu har vi den modernaste pannan vi kan ha och vi har sett över placeringen av den så minimerat risken för nya bränder.
– En bonus är också att miljöpåverkan blir än bättre­.

Nisse Schmidt/DT