Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjärde generationens spinnare

Wålstedts Textilverkstad har tillverkat kvalitetsgarner sen 1930-talet.
Sonia Bush tillhör fjärde generationen av släkten Wålstedt som drivit företaget.
– Vi använder fortfarande maskinerna som morfar byggde, säger hon.

Wålstedts gård ligger längst bort från bron vid byvägen genom Hagen. Textilverkstaden blomstrade som mest på 1980-talet då 10-15 personer var anställda.
– Då spann vi tio ton garn om året och det kom busslaster med folk hit. Det gör det fortfarande, men nu spinner vi bara två ton om året, säger Sonia Bush.
Hon är född i Australien och flyttade hem till Dala-Floda med sin mamma Inger Wålstedt när hon var elva år. Hon bodde kvar där tills hon var 18 år.

Nu har Sonia flyttat hem till gården för andra gången i sitt liv. För ett och ett halvt år sen kom hon, hennes man Roger och deras fem barn hem från Tasmanien för att ta över textilverkstaden.
Det var tal om att lägga ned den och hon kunde inte tänka sig att släktens gärning skulle gå till spillo. Maken Roger gick med på saken.
– Vi måste åtminstone pröva. Det är ett arv som är viktigt att förvalta, säger han.
De visar runt i verkstaden där lassen av ull sorteras, färgas, kardas och spinns till garn. Speciellt för Wålstedts är den långhåriga ullen som företaget numera köper in. Från början hade gården egna ryafår som fick beta i fjällen för att få den rätta glansen.
Sonia och Roger håller just nu på att lära sig konsten att färga av hennes mamma Inger Wålstedt. De använder syntetiska färger till ullen.

Verkstadens hjärta är spinnmaskinen som Sonias morfar Lasse Wålstedt byggde och som fortfarande är nödvändig för produktionen. Sonia sätter sig vid ­maskinen och matar in ull blandad i olika färger.
Maskinen spinner ullen till garn som snurras upp på en rad spolar. Garnet blir melerat i olika nyanser, i det här fallet blått.
– Det ska se handspunnet ut. Det är det som är grejen, säger Gun-Marie Andersson, som arbetar i verkstaden.

Wålstedts garner används i konstnärliga sammanhang. Textilkonstnären Helena Hernmarck skapar stora bildvävar med garnet i samarbete med Alice Lunds Textilier. En av bildvävarna, Mossklyftan, hänger på Dalarnas museum.
Sonia och Roger vill gärna ha fler anställda. Men just nu har de inte råd. Textilverkstaden går runt ekonomiskt men inte så mycket mer.
– Vi gjorde en liten förlust första året men de pengarna har vi tagit igen i år, säger Roger Bush.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se